Google je godinama svim korisnicima usluge Google Photo omogućavao neograničenu besplatnu pohranu komprimiranih fotografija visoke kvalitete (dakle, ne fotografija izborne veličine), no kako su najavili krajem prošle godine, danas na snagu stupa velika promjena u načinu pohrane fotografija. Naime, Google ukida tu mogućnost neograničene pohrane te će svaka fotografija i videozapis koji postavite na taj servis zauzimati ograničeni prostor za pohranu koji dijele Gmail, Disk i fotografije.

Besplatni prostor koji je dostupan svim korisnicima je 15 GB, no kako to mnogima nije dovoljno, dostupne su i pretplatničke opcije u sklopu servisa Google One. Tko želi, može kupiti dodatnih od 100 GB do čak 10 TB prostora za pohranu podataka.

Google One (Foto: Google) Google predstavio Google One za sve korisnike kojima treba puno prostora u cloudu

Kako bi korisnicima olakšao tu promjenu, Google je na svom blogu objavio nekoliko uputa.

Prva se odnosi na sve korisnike koji na Googleu već imaju gomilu pohranjenih fotografija čija ukupna veličina premašuje 15 GB te oni nemaju razloga za zabrinutost jer će pohrana tih fotografija i dalje ostati besplatna i one neće zauzimati taj prostor besplatnih 15 GB. No sve fotografije i videozapise koji se od danas pohrane na Googleovu servisu za fotografije zauzimat će taj prostor. Jednom kada pohrana dosegne ograničenje, korisnici će morati kupiti dodatni prostor ili će se trebati odlučiti za neke alternativne servise poput OneDrivea, Dropboxa i druge. Naravno, i na tim je servisima za pohranu veće količine podataka potrebno plaćati pretplatu.

Drugo što će pomoći korisnicima pri toj promjeni jest to što im Google daje personaliziranu procjenu vremena koliko dugo će moći pohranjivati fotografije do trenutačnog ograničenja (dakle do 15 GB ili, u slučaju korisnika koji već koriste neku od pretplatničkih opcija, do 100 GB ili više). Ekipa iz Googlea predviđa da će više od 80 posto korisnika moći pohranjivati svoje fotografije u visokoj (ne izvornoj) kvaliteti još najmanje 3 godine. Kada se broj zauzetih gigabajta približi ograničenju, Google će korisnike obavijestiti mailom.

Još jedan novitet namijenjen korisnicima jest besplatni alat za upravljanje pohranom podataka. Naime, preko tog alata Google će korisnicima davati prijedloge fotografija ili videozapisa poput zamućenih fotografija, snimaka zaslona, velikih videa itd. koje bi mogli izbrisati i time uštedjeti prostor.

Slika nije dostupna Evo kako jednostavno prebaciti i backupirati fotografije s Facebooka na Google

Posljednji novitet odnosi se na promjenu imena za pohranu podataka te će se umjesto pohrane fotografija u visokoj kvaliteti, naglašavati kako su one pohranjene na način za uštedu prostora. Pri tome, napominju iz Googlea, fotografije i videozapisi i dalje će biti pohranjeni u “istoj visokoj kvaliteti”.

Također, za korisnike koji su do sada pohranjivali fotografije i videozapise u izvornoj kvaliteti dostupna je i mogućnost oslobađanja prostora tako da se te fotografije komprimiraju iz izvorne u visoku kvalitetu. Ta je opcija dostupna pod postavkama Googleovih fotografija.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju