EDIT CodeSchool i ove godine omogućuje učenicima da nauče osnove primijenjenog programiranja

Učenici će programiranje učiti na domaćoj platformi CodeAnywhere koju su osmislili Splićani Ivan Burazin i Vedran Jukić.

Martina Čizmić | 06.09.2021. / 13:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uz moto "Znanje dostupno svima", Splitsko-dalmatinska županija i ove godine, petu godinu za redom, u sklopu projekta ICT županija organizira EDIT CodeSchool 2021./22. Radi se o besplatnoj školi primijenjenog programiranja za učenike sedam osnovnih i trinaest srednjih škola koji će kroz pet različitih tečajeva svladati osnove programiranja i izrade web stranica i aplikacija s posebnim naglaskom na umjetnu inteligenciju i svjetske programerske trendove. Istodobno, steći će znanja i vještine koje ih u budućnosti mogu odvesti do zaposlenja u IT industriji ili ih vrhunski pripremiti za daljnji razvoj na studijima računarstva.

Ako vas zanima računalno programiranje, IT svijet i komunikacijske, nove tehnologije te se želite u budućnosti baviti jednom od najprosperitetnijih gospodarskih grana, prijavite se na vrijeme, nemojte čekati zadnji dan jer je broj prijava po školama ograničen!, poručuju iz ICT Županije i napominju da su prijave otvorene od 6. do 24. rujna na njihovim službenim internetskim stranicama. 

Škola primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool održava se subotom ili u dogovoru s nastavnikom informatike u trajanju od dva sata tjedno, a sastoji se od 15 lekcija i 30 sati mentoriranja. Nastava će se održavati online ili uživo, ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i održavanju nastave u školama. Polaznici će raditi u manjim grupama od maksimalno 15 učenika, a učenje je organizirano iz posebno kreiranih modernih materijala sa zadacima u elektroničkom obliku gdje svi učenici rade praktičan završni rad i na kraju mogu osvojiti vrijedne nagrade.

Slika nije dostupna Osnovnoškolka fotografiranjem krumpira i korištenjem neuronske mreže napravila aplikaciju Pametna Astra

Kroz osnovni tečaj u osnovnim školama, učenici 7. i 8. razreda razvijat će inteligentne web aplikacije RIWA i usvojiti osnove HTML-a, CSS-a i Javascript-a. Ove godine novost je i srednji tečaj u osnovnim školama koji se organizira za učenike koji su prethodne godine pohađali osnovni tečaj. Kroz ovaj tečaj, polaznici će nastaviti raditi aplikacije temeljene na umjetnoj inteligenciji koje će se moći koristiti i na mobilnim uređajima.

Za učenike nižih razreda srednjih škola organizirat će se osnovni (HTML, CSS i CSS framework), srednji tečaj JavaScript-a (osnove JS-a) i napredni JavaScript tečaj za više razrede srednjih škola kroz koji polaznici prolaze osnove JS-a te obrađuju naprednije koncepte.

Kako ističu, novost u odnosu na prethodne četiri generacije je što će svi polaznici EDIT CodeSchool 2021./22. od ove godine koristiti CodeAnywhere online platformu za programiranje koju su osmislili i uspješno plasirali na tržište Splićani Ivan Burazin i Vedran Jukić. Njihov je istoimeni projekt prepoznat na globalnoj razini i postao prvi hrvatski startup koji je ušao u poznati svjetski startup akcelerator Techstars u Bostonu.

Istodobno, u suradnji sa ICT županijom, u Splitu su devet godina unazad organizirali Shift Conference, najveću developersku konferenciji u jugoistočnoj Europi koja je okupila svjetsku klasu predavača i najbolje predstavnike svjetske developerske scene.

EDIT CodeSchool koja se održava od 2017. godine, do sada je završilo preko 2.000 učenika iz više od 30 osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Projekt je pokrenut u sklopu projekta ICT županija s ciljem razvoja IT sektora i pozicioniranja Splitsko-dalmatinske županije i Splita na digitalnoj karti svijeta kao poželjne destinacije digitalnih nomada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti