Elektroničko plaćanje mijenja naše navike trošenja novca, evo kako

Velika meta-analiza više od 70 studija iz 17 zemalja svijeta otkrila je kako digitalno plaćanje mijenja potrošačke navike.

Branimir Vorša | 25.06.2024. / 13:44

Kartično plaćanje
Kartično plaćanje (Foto: Getty Images)

Više od 3000 godina gotovina je kamen temeljac transakcija, s ranim oblicima poput školjki koje prethode kovanicama i novčanicama. Međutim, značajan pomak prema elektroničkom plaćanju vidljiv je u razvijenim zemljama, a nedavna studija pokazuje da ta transformacija utječe na naše navike trošenja novca.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Adelaideu i Sveučilišta u Melbourneu proveli su meta-analizu 71 studije, ispitujući potrošačko ponašanje u 17 zemalja svijeta. Otkrili su da korištenje elektroničkog plaćanja često dovodi do veće potrošnje u usporedbi s gotovinom. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu u časopisu Journal of Retailing.

Mobilno plaćanje Pandemija je promijenila naše navike: Češće kupujemo online, plaćamo beskontaktno i mobilnim telefonom

Kako bi spriječili trošenje više od planiranog, preporučujemo potrošačima da nose gotovinu umjesto kartica kad god mogu, jer to djeluje kao metoda samokontrole, savjetuje marketinški stručnjak Lachlan Schomburgk sa Sveučilišta u Adelaideu. Objašnjava da fizički čin rukovanja gotovinom čini potrošnju opipljivijom, dok korištenje kartice ili telefona može dovesti do gubitka traga o troškovima.

Povećanje potrošnje malo, ali značajno

Znanstvenici su primijetili da je povećanje potrošnje bilo malo, ali značajno, te da je izraženije za upadljivu potrošnju, poput luksuzne robe. To otkriće, iako je prethodno promatrano, sada je potvrđeno kroz više eksperimenata.

Zanimljivo je da studija nije otkrila značajnu razliku u potrošnji za donacije ili napojnice između gotovinskih i bezgotovinskih metoda. Suprotno našim očekivanjima, otkrili smo da bezgotovinsko plaćanje ne dovodi nužno do većih napojnica ili donacija u usporedbi s gotovinom, kaže Schomburgk.

Ekonomski uvjeti također su utjecali na učinak bezgotovinskog plaćanja, koji je bio jači u boljim gospodarskim vremenima, iako se taj učinak s vremenom smanjio. Razine inflacije nisu utjecale na gotovinsku u odnosu na bezgotovinsku potrošnju.

Beskontaktno plaćanje (Foto:VIsa) Hrvati vole gotovinu, ali budućnost je u beskontaktnom plaćanju

Kako bezgotovinska plaćanja postaju sve prisutnija, čini se da njihov utjecaj na ponašanje potrošača slabi. Buduća bi istraživanja mogla istražiti utječu li različite vrste bezgotovinskog plaćanja, poput kreditnih kartica u odnosu na Google Pay ili Apple Pay, na različit način na potrošnju.

Autori studije imaju za cilj istražiti kako nove tehnologije plaćanja, uključujući kriptovalute i usluge kupi sada i plati kasnije, utječu na potrošnju. Tranzicija prema društvu bez gotovine čini se gotovo neizbježnom. Vjerujem da je ovo istraživanje ključno jer baca svjetlo na zanemaren aspekt ove tranzicije: kako metode plaćanja utječu na naše ponašanje pri kupovini. To nas razumijevanje može osnažiti da donosimo informiranije odluke o kupnji, ističe na kraju Schomburgk.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti