Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove (EMA), u sklopu redovitog pregleda sigurnosnih izvješća za Vaxzevriu, cjepivo AstraZenece, analizira podatke koje je ta tvrtka dostavila o slučajevima Guillain-Barreova sindroma (GBS).

Pojačana pozornost regulatora na rijetko imunološko stanje otvara nova pitanja o potencijalnim nuspojavama cjepiva protiv koronavirusa nakon što je EMA prošli mjesec otkrila moguću vezu cjepiva AstraZenece te Johnson&Johnsona s pojavom vrlo rijetkih krvnih ugrušaka.

Brad Smith, Microsoft Microsoft najavio promjene: Podaci iz EU, obrađivat će se i pohranjivati u EU

Domagoj i Hrvoje Boljar U konkurenciji prestižnih svjetskih modnih brandova, hrvatski startup Miret odnio prvo mjesto, zlato i srebro

Iako je EMA objavila da su koristi jeftinih i lako prenosivih cjepiva britansko-švedskog proizvođača u borbi protiv smrtonosne pandemije veće od bilo kakvih rizika, nekoliko europskih zemalja ograničilo je upotrebu cjepiva na starije dobne skupine ili potpuno obustavile uporabu.

Regulator je također podržao cjepivo J&J.

EMA je navela da je GBS identificiran kao moguća štetna pojava koju treba posebno pratiti tijekom uvjetnog odobrenja cjepiva, dodajući da je zatražila od AstraZenece detaljnije podatke o slučajevima.

Rijetko stanje

GBS je rijetko neurološko stanje u kojemu imunološki sustav napada zaštitnu ovojnicu na živčanim vlaknima. Većina slučajeva prati bakterijsku ili virusnu infekciju.

To stanje je već u prošlosti bilo povezano s cijepljenjem - ponajviše s kampanjom cijepljenja tijekom izbijanja svinjske gripe u Sjedinjenim Državama 1976. godine, a desetljećima kasnije i s cjepivom korištenim tijekom pandemije gripe H1N1 2009. godine.

Zubi Mogu li trajni zubi ponovno narasti? Početna istraživanja japanskih znanstvenika dala su zanimljive rezultate

Vlatko Škarica Links rekordne poslovne rezultate okrunio proširenjem asortimana i novom poslovnicom

No znanstvenici su otkrili da su šanse za razvoj GBS-a nakon cijepljenja izuzetno male.

 

EMA je u petak također rekla da istražuje izvještaje o upali srčanog mišića nakon cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech, pod nazivom Comirnaty, te cjepivom Moderne. Europski medicinski regulator navodi da trenutačno nema naznaka da su ti slučajevi posljedica primanja cjepiva.

Oba navedena cjepiva koriste novu mRNA tehnologiju za stvaranje imuniteta.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je prošli tjedan da nije otkrio vezu između upale srčanog mišića i cjepiva protiv covida-19.

Slika nije dostupna EMA započela s ispitivanjem novog lijeka protiv COVID-19 - sotrovimaba

Kineska raketa Dugi Pohod 5b Kinezi ne znaju gdje će njihova raketa pasti, ali tvrde: "Velika većina dijelova će izgorjeti i biti uništena tijekom ulaska u atmosferu"

AstraZeneca, Pfizer, BioNTech i Moderna nisu odmah bili dostupni za komentar.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju