Esport igre su ipak prenasilne za Olimpijadu

Problem esport igara je što su najpopularnije pucačine, a nasilje, ubojstva i krv nisu baš u skladu s duhom olimpizma i Olimpijskih igara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.09.2018. / 08:14

Espot (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

S porastom atraktivnosti esporta, odnosno gamera, gledatelja, ali i novca koji se okreće u ovoj industriji, o esportu se počelo govoriti kao o potencijalnoj olimpijskoj disciplini i činilo se da bi na Olimpijadi u Parizu gameri mogli stajati uz bok sa sportašima i osvajati prave medalje za uspjehe u virtualnom svijetu. No, problem je što su među najpopularnijim esport naslovima igre koje su prepune nasilja, krvi i ubojstava, što sigurno ne spada u duh olimpizma.

O tome je na Azijskim igrama govorio i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach koji smatra kako su takve igre prenasilne da bi bile dio Olimpijade. Da bi mogli uopće i razmišljati o esportu kao olimpijskoj disciplini, mora se smanjiti nasilje, smatra Bach.

Ovog tjedna na Azijskim igrama – što je drugo najveće sportsko natjecanje na svijetu nakon Olimpijskih igara, esport je debitirao kao "demonstracijski sport" te mnogi smatraju kako bi sljedeći korak trebala biti Olimpijada, no jasno je kako stvari neće biti tako jednostavne.

Pored problema s nasilnim igrama, još jedan kamen spoticanja je i činjenica što ne postoji neko glavno nadležno tijelo za esport – bez takve centralne organizacije koja će garantirati pridržavanje svih pravila olimpijskog pokreta poput borbe protiv dopinga, zabrane klađenja, manipulacije igračima i slično gameri sigurno neće vidjeti Olimpijadu.

Ovaj se problem ipak može lakše riješiti od nasilnih igara jer, iako u programu Olimpijade mogu biti sportske i druge "miroljubive" igre (npr. košarka – nedavno je završila prva NBA 2K esport liga), činjenica je kako su pucačine i nasilne igre ipak najpopularnije među gamerima, ali i gledateljima.

Do Olimpijade u Parizu na kojoj bi esport mogao debitirati ostalo je još dosta vremena i svašta se može promijeniti – prvo nas očekuju Olimpijske igre u Tokyu 2020. i onda četiri godine nakon toga najbolje sportaši, a možda i esportaši dolaze u Pariz na Olimpijadu.

Izvor: The Next Web
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti