Facebook predstavio Facebook Shop - internetsku trgovinu za male poduzetnike

Korisnici društvenih mreža moći će kupovati direktno u Facebook Shopu, a uskoro i u Instagram Shopu.

Martina Čizmić | 19.05.2020. / 20:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je predstavio svoju verziju online trgovine osmišljenu kao jednostavan kanal prodaje za male poduzetnike.

Kako su istaknuli tijekom predstavljanja, korisnici ove društvene mreže već godinama koriste Facebookove aplikacije za kupovinu i prodaju, od Marketplacea do kupnje proizvoda od omiljenih brendova ili influencera na Instagramu. 

Dodaju kako žele pomoći malim poduzetnicima da se prilagode trendovima, a kupcima da ih lakše pronađu i kupe proizvode koji im se sviđaju, a kupovinu dožive kao zabavu.  

U trenutnoj situaciji mali se poduzetnici bore za opstanak i uz zatvaranje trgovina mnogi traže način da presele svoje poslovanje online. Cilj je Facebooka osigurati jednostavno iskustvo kupovine i osnažiti sve, od malih poduzetnika do globalnih brendova, u korištenju aplikacija kako bi se povezali sa svojim kupcima. Zbog toga Facebook lansira Facebook Shop i ulaže u dodatne značajke unutar svojih aplikacija koje nadahnjuju ljude na kupnju te olakšavaju prodaju i kupovinu online, istaknuli su iz Facebooka. 

Kreiranje Facebook Shopa jednostavno je i besplatno, a poduzetnici mogu sami odabrati proizvode koje žele promovirati i potom prilagoditi izgled i dojam svoje trgovine izborom naslovne fotografije i boja kojima će predstaviti svoj brend. To znači da svatko tko želi nešto prodati, neovisno o veličini ili budžetu, može svoje poslovanje preseliti online i povezati se s kupcima kad i gdje im to najviše odgovara.

Facebook Shopu može se pristupiti preko stranice brenda na Facebooku ili profila na Instagramu, a moguće ih je otkriti i preko storyja ili oglasa. Korisnik može pretraživati cijelu kolekciju, označiti i spremiti proizvode koji ga zanimaju i potom napraviti narudžbu na internetskoj stranici poduzeća, dok kupci u Sjedinjenim Američkim Državama mogu naručivati i bez napuštanja aplikacije, ako poduzeće ima takvu opciju uključenu.

Kao i kad u trgovini zatrebaju pomoć prilikom kupovine, korisnici će i u Facebook Shopu moći postaviti pitanje, zatražiti podršku ili pratiti kretanje pošiljke slanjem poruke preko WhatsAppa, Messengera ili Instagram Directa. Ubuduće će imati uvid u trgovinu i mogućnost naručivanja i izravno iz chata u tim aplikacijama.

Facebook Shopa postupno će biti dostupan diljem svijeta.

Uskoro dolazi Instagram Shop i šoping uživo

Uz Facebook Shop, ovog ljeta trebao bi biti predstavljen i Instagram Shop. Kako su najavili iz Facebooka, Instagram Shop prvo će biti dostupan u SAD-u, a s vremenom bi trebao postati dostupan i šire.  

Korisnici će moći potražiti inspiraciju u kolekcijama predstavljenima na shopu, pretraživati među odabranim proizvodima svojih omiljenih brendova ili dizajnera, suziti pretragu na određene kategorije poput Ljepote ili Doma te kupiti ono što im se sviđa, sve na jednom mjestu. 

Osim kupovine direktno s Facebooka i Instagrama, korisnici će uskoro imati priliku i kupovati u stvarnom vremenu. Naime, ljudi već godinama koriste opciju live videa unutar Facebookovih aplikacija kako bi predstavili svoje proizvode, od trgovina cipelama koje tako najavljuju nove tenisice do beauty influencerica koje uživo isprobavaju različite nijanse ruževa za usne, a sad im Facebook olakšava kupovinu proizvoda u stvarnom vremenu. Prodavači, brendovi i dizajneri uskoro će moći označiti proizvode u svom Facebook Shopu ili katalogu prije nego što se uključe uživo i ti će proizvodi biti prikazani u dnu videa kako bi korisnici jednostavnim klikom saznali više o njima ili obavili kupnju. 

Facebook testira i načine kojima bi omogućio korisnicima da lakše dođu do nagrada i darova kroz različite programe vjernosti, primjerice sakupljanje bodova u lokalnom kafiću. Programi vjernosti u kojima sudjeluju bili bi povezani s njihovim korisničkim računom pri čemu bi na jednostavan način mogli pratiti stanje svojih bodova.

U Facebooku se nadaju da će novim alatima pomoći malim poduzetnicima da se lakše nose s trenutnim pritiskom te olakšati svim poduzetnicima pripremu za izazove koje budućnost tek donosi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti