Facebook procjenjuje da bi više od 11% profila na ovoj društvenoj mreži moglo biti lažno

Točan broj stvarnih korisnika Facebooka je, realno, gotovo nemoguće izračunati, uostalom, ovo izvješće iz same kompanije to potvrđuje, iako se protiv 'lažnjaka' žele boriti, to je gotovo pa nemoguća misija.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 09.02.2014. / 11:32

Facebook procjenjuje da bi više od 11% profila na ovoj društvenoj mreži moglo biti lažno

Točan broj stvarnih korisnika Facebooka je, realno, gotovo nemoguće izračunati, uostalom, ovo izvješće iz same kompanije to potvrđuje, iako se protiv "lažnjaka" žele boriti, to je gotovo pa nemoguća misija.

U zadnjem službenom izvješću koje je predstavljeno, Facebook je ponudio podatke o čak 1,23 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj bazi, zaključno sa posljednjim kvartalom 2013 godine. Brojke su doista impresivne, jer je kompanija objavila da ima 757 milijuna dnevno aktivnih korisnika, 945 milijuna mjesečno aktivnih korisnika na mobilnim platformama, odnosno 556 milijuna korisnika koji dnevno koriste mobilni Facebook. Ali, kao što je to često slučaj kod ovakvih procjena, uvijek se iza ogromnih brojki kriju i lažni profili koji "pumpaju" statistiku iz raznih razloga...

Dobra je vijest što Facebook niti ne pokušava sakriti da je određeni broj profila na najpopularnijoj društvenoj mreži današnjice - lažan. Dapače, sama kompanija je objavila procjenu kako je u 2013. između 5,5 i 11,2% korisničkih profila na Facebooku zapravo "neupotrebljivo, ne pripada pojedincima, udruženjima ili tvrtkama". Ako bi se uzela gornja granica ove procjene, to bi značilo da je 137,76 milijuna profila na Facebooku lažno ili ne pripada osobama koje se predstavljaju iza tih profila. Facebook je pokušao i raščlaniti ukupnu brojku na "faktore lažnjaka" kako bi dodatno pojasnio što se krije iza cijele priče.

Tako objašnjavaju da se tu mogu pronaći dupli profili, odnosno da pojedini korisnici imaju više od jednog osobnog profila, takvih je između 4,3 i 7,9%. Od 0,8 do 2,1% se procjenjuje broj profila koji nisu onakvi kakvima ih njihovi vlasnici predstavljaju ili pojednostavljeno rečeno lažni su, jer su ih vlasnici kreirali da bi predstavili "nešto drugo" a ne sebe. I na kraju, tu je prema Facebookovim podacima od 0,4 do 1,2% nepoželnjih profila, koji krše pravila korištenja, ali ne budu odmah uklonjeni, jer je to jednostavno nemoguće. Iako su ovo samo procjene, nepobitna je činjenica da na Facebooku ima popriličan broj lažnih profila, što i ne treba čuditi... 

Izvor: TNW

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti