Facebook stopirao iranske i ruske kampanje dezinformacija

Facebook je priznao da nije moguće sam se nositi s problemom te naveo kako je surađivao sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama.

Martina Čizmić | 22.08.2018. / 08:39

Facebook (Foto: © European Union 2018 - Source : EP) (Foto: © European Union 2018 - Source : EP)

Društvena mreža Facebook objavila je da je prekinula velike operacije manipuliranja, pokrenute u Iranu i Rusiji, koje su za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok.

Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identificirali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima, ističe na svojem blogu Facebook kojemu je jako predbacivano, posebice nakon izborne kampanje 2016. u SAD-u, da nije učinio dovoljno u borbi protiv tog tipa zloporabe.

Američke obavještajne službe otkrile su da su se ruski operateri poslužili, između ostalog, Facebookom kako bi pokušali utjecati na izbore koji su Donalda Trumpa doveli u Bijelu kuću. Moskva je uvijek odbacivala te optužbe.

Kako se bliže parlamentarni izbori u studenom u SAD-u, vlasti su upozorile da su operacije ruskog uplitanja ponovno počele.

Zabranili smo taj tip ponašanja jer želimo da ljudi imaju povjerenja u povezivanje na Facebooku, istaknula je društvena mreža ističući opseg zadatka.

To je stalni izazov jer su odgovorni za te aktivnosti odlučni i raspolažu velikim financijskim sredstvima.

Predsjednik povjerenstva za obavješćivanje u Senatu Richard Burr pozvao je na jedinstvo, u priopćenju. Po njemu, objava Facebooka jača njegovo uvjerenje da je "cilj tih stranih kampanja na društvenim mrežama posijati neslogu, da Rusija nije jedini neprijateljski strani čimbenik koji razvija te sposobnosti, te kako je, da bi se suprotstavilo tim prijetnjama, nužno da tvrtke, snage reda, Kongres i obavještajne službe rade zajedno".

Facebook je također priznao da nije moguće sam se nositi s problemom te naveo kako je surađivao sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti