Facebook tvrdi da štiti privatnost korisnika, ali ne bavi se ključnim temama

Kao što smo već navikli od Facebooka, ono što izgleda dobro na papiru zapravo i nije pretjerano korisno u praksi.

Martina Čizmić | 07.01.2020. / 09:59

Facebook, ilustracija (Foto: AFP)

Facebook već godinama ima problema sa zaštitom privatnosti svojih korisnika. Toga su svjesni svi – i sami korisnici i zakonodavci koji zapravo nemaju konkretno rješenje za taj problem. Nema ga ni Facebook.

Iako se mora priznati da su pokazali dobru volju i pokušali zakrpati neke najveće rupe koje su ugrožavale privatnost korisnika i njihove osjetljive podatke, u Facebooku još uvijek nisu pronašli onu "zlatnu sredinu" koja bi omogućila korisnicima da se osjećaju sigurno, a mreži da posluje pozitivno.

Stoga, kad su iz Facebooka najavili kako će sudjelovati na raspravi o zaštiti privatnosti korisnika na CES 2020., koji se ovih dana održava u Las Vegasu, činilo se kao da vidimo svjetlo na kraju tunela.

Društvene mreže (Foto: AFP) Nakon još jednog skandala u Facebooku: Kako se zaštititi od gubitka osobnih podataka ili krađe identiteta?

Iz Facebooka su tako predstavili novi za provjeru postavki privatnosti, koji bi trebao educirati korisnike, ali i omogućiti im da zaista kontroliraju tko što vidi. No, kao što smo već navikli od Facebooka, ono što izgleda dobro na papiru zapravo i nije pretjerano korisno u praksi.

Privacy Checkup odnosno provjera privatnosti prvi put je ažurirana od skandala s Cambridge Analyticom i proširena je na četiri nove teme - tko vidi što dijelite, kako osigurati profil, kako vas ljudi mogu pronaći na Facebooku i postavke za dijeljene podatke na Facebooku.

Novi alat koji je Facebook predstavio trebao bi omogućiti korisnicima da na jednom mjestu (a ne kao dosad u izbornicima i podizbornicima), provjere svoje postavke i promijene ih.

Iz Facebooka su pojasnili kako su promjene uveli na temelju informacija koje su dobili od korisnika te su ih odlučili poslušati.

I to je u redu. No Facebook novim Privacy Checkupom nije riješio cijeli niz problema s privatnosti koji su puno ozbiljniji od toga hoće li vam šef vidjeti objavljenu sliku s noćnog izlaska ili ne.

Facebook i dalje nije riješio problem prikupljanja i dijeljenja podataka s oglašivačima, razvojnim programerima i trećim stranama – a to je dio na koji korisnici nemaju nikakav utjecaj, a koji bi zakonodavci veoma rado kontrolirali.

Skandal s Cambridge Analyticom još uvijek ima svoje repove i, ako je suditi po posljednjim objavljenim dokumentima, ima nesagledive posljedice.

Europski izbori na internetu Iako je Cambridge Analytica zatvorena, novi dokumenti pokazuju da njezina mašinerija i dalje utječe na izbore diljem svijeta

Facebook, ilustracija Američki regulator: Cambridge Analytica prevarila je Facebookove korisnike

Jer činjenica da netko prikuplja podatke o vama i onda vam na temelju tih podataka servira oglase ili sadržaj koji ne samo da mogu utjecati na vaše stavove i razmišljanja, nego i u potpunosti promijeniti način na koji konzumirate informacije - zaista je zabrinjavajuća.

Facebook je u nekoliko navrata prozivan zbog svoje prakse da prati što korisnici rade i kad ne koriste aplikaciju, što prikuplja podatke o prijateljima korisnika, koji nisu korisnici Facebooka, ali i što korisnici nemaju mogućnost u potpunosti zabraniti Facebooku da koristi njihove podatke za oglašavanje.

I sam je šef Facebooka Mark Zuckerberg rekao da se Facebookov način poslovanja, a to je prodaja oglasnog prostora, neće promijeniti. I zašto bi, kad mu nitko dosad nije uspio zabraniti da korisničke podatke upotrijebi protiv njih samih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti