Facebook zatvorio više stotina računa i stranica povezanih s Rusijom

Rusi su odmah reagirali te Facebook optužili za cenzuru i provođenje nečijih političkih odluka.

M.Č. / Hina | 17.01.2019. / 16:40

Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Društvena mreža Facebook objavila je u četvrtak da je ukinula više stranica, skupina i računa pokrenutih u Rusiji predbacujući im "neautentično ponašanje".

Danas smo izbrisali brojne stranice, grupe ili račune neautentičnog ponašanja na Facebooku i Instagramu, naveo je Facebookov voditelj kibernetičke sigurnosti Nathaniel Gleicher.

Facebook je naveo kako su obustavili dvije operacije vođene iz Rusije – jedna usmjerena na razne zemlje, a druga na Ukrajinu.

Nismo pronašli nikakvu vezu između tih operacija, ali one su koristile sličnu taktiku stvaranja mreže računa za obmanjivanje drugih o tome tko su i što rade, rekao je Gleicher.

Neprestano radimo na otkrivanju i zaustavljanju aktivnosti tog tipa jer ne želimo da se naše usluge koriste za manipuliranje ljudima, dodao je.

Posljednje dvije godine nisu bile lake za Facebook – morali su se nositi s brojnim skandalima i sigurnosnim propustima, kao i optužbama da su tolerirali uplitanje u tijek predsjedničkih izbora u SAD-u i referendum o Brexitu.

Nakon što je Facebook priznao da je podcijenio manipulacije tijekom tih izbora, obećali su poduzeti bolje mjere zaštite korisnika.

Na Facebookovu objavu reagirala je ruska agencija Sputnik i navela da su tim potezom zahvaćene 364 s njima povezane stranice.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti