Facebooku se može narediti da ukloni klevetničke sadržaje bilo gdje u svijetu

Društvenim mrežama poput Facebooka može se narediti da se oštrije postave prema uklanjanju klevetničkih sadržaja, odlučio je u četvrtak najviši sud EU-a u slučaju jedne austrijske političarke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2019. / 10:10

Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Facebook je kritizirao tu odluku rekavši da otvara "kritična pitanja" u vezi sa slobodom izražavanja.

Slika nije dostupna Facebook blokirao desetke tisuća aplikacija koje su ugrožavale privatnost korisnika

Eva Glawisching-Pieczek, bivša šefica austrijskih Zelenih i zastupničkog kluba te stranke, zatražila je 2016. od Facebooka da ukloni klevete koje je o njoj objavio jedan korisnik zajedno s člankom u kojem se piše o tome da Zeleni podupiru uvođenje minimalne plaće za migrante.

Čitanje misli "Ovo je strašno": Facebookom ćemo moći upravljati mislima?

Facebook je to učinio tek nakon što se Glawischning žalila sudu te je blokirao sadržaj u Austriji, no ona je potom zatražila da se nalog proširi na cijeli svijet, kao i na sve slične klevetničke objave protiv nje.

Austrijski vrhovni sud zatim se obratio Europskom sudu pravde (ECJ) u Luxembourgu da mu pomogne protumačiti europske zakone o internetu. Suci ECJ-a su odlučili da se Facebooku može narediti da otkrije i ukloni objave bilo kojeg korisnika koje su dovoljno slične originalnoj da ih se ne treba pojedinačno procjenjivati.

Nacionalni sudovi mogu nadalje odlučiti i hoće li tu obvezu proširiti na cijeli svijet, piše u obrazloženju odluke.

Austrijska političarka pohvalila je presudu kao prekretnicu koja koristi svima koji su oklevetani na internetu.

"Ovo je povijesna pobjeda koja štiti osobna prava protiv internetskih divova", rekla je austrijskoj novinskoj agenciji APA-i te je dodala da je EU pokazao "samopouzdanje kada se radi o osnovnim pravima i vrijednostima".

No Facebook ju je kritizirao tvrdeći da nije u skladu s načelom po kojemu jedna država ne može drugoj nametati svoje zakone o slobodi izražavanja.

Slučaj se sada vraća austrijskom vrhovnom sudu, koji bi, uzimajući u obzir odluku ECJ-a, trebao donijeti konačnu presudu.

(Hina) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti