Finale A1 Adria Lige prvi put u regiji i među prvima na svijetu na 5G mreži

Ljubitelji videoigara i esporta imaju priliku na Reboot InfoGameru uživo gledati finale A1 Adria Lige i istovremeno isprobati 5G mrežu.

Martina Čizmić | 13.11.2019. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Treću godinu zaredom Reboot InfoGamer 2019. powered by A1, jedan od najboljih gamerskih festivala u regiji i šire, ugostit će finale A1 Adria Lige. U posebno opremljenoj A1 5G Gaming Areni odigrat će se velika finala, a finale mobilnih igara koje se u igra u petak 15. studenog odigrat će se na testnoj A1 5G mreži. Tako će finalisti turnira u Hearthstoneu i Clash Royalu među prvima na svijetu imati priliku zaigrati na 5G mreži. Osim finala u mobilnim igrama, održat će se i finala u dvije računalne igre - Counter Strike Global Offensive i DOTA 2.

Direktorica marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatske Monika Majstorović predstavila je događanja u A1 paviljonima 11D i 10A. "Finale A1 Adria Lige savršen je kraj četvrte sezone natjecanja koje iz sezone u sezonu bilježi impresivne brojke. Više od 1000 igrača iz regije natjecalo se za ulazak u završnicu i nagradni fond od 23.000 eura. Više od 700 odigranih mečeva gledalo je preko 100.000 gledatelja na svim kanalima A1 Adria Lige", rekla je Monika Majstorović najavljujući veliku završnicu.

Glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar predstavio je veliku novost na ovogodišnjim finalima – testnu 5G mrežu koju će svi posjetitelji moći isprobati na Huaweijevu mobilnom uređaju te u virtualnoj stvarnosti na uređaju Vive VR. "Već sada nudimo infrastrukturu za vrhunsko iskustvo gaminga na najboljoj mobilnoj i fiksnoj mreži u Hrvatskoj prema neovisnom, međunarodnom P3 mjerenju. A1 Hrvatska 5G Arenom na InfoGameru pokazuje spremnost za novo tehnološko doba koje donosi revoluciju u gaming. Nove generacije mobilnih mreža donose značajno poboljšanu latenciju i brzinu broadbanda te time otvaraju nove mogućnosti online igranja, a zahvaljujući gaming streaming servisima vrhunska zabava bit će nam dostupna na svim uređajima i u pokretu," objasnio je Makar, a zatim s relevantnim sugovornicima iz industrije vodio raspravu o revoluciji u gamingu koju donosi mreža nove generacije.

Svoja očekivanja i viđenje 5G kao akceleratora industrije zabave iznijeli su organizator Reboot Develop konferencija i InfoGamera Damir Đurović, suosnivač i tehnički direktor zagrebačkog Gamepiresa koji stoji iza svjetskog hita SCUM Andrej Levenski, direktor proizvoda Vive Enterprise za Europu Marko Savković te poznati gamer i influencer Neno Hadžihajdić poznatiji kao PvtMole. Svi oni složni su u jednom - 5G mreža će iz temelja promijeniti industriju zabave i omogućiti vrhunsko gaming iskustvo dostupno posvuda.

"5G će donijeti uzbudljive nove stvari, ne samo u gaming industriji nego i mnogo šire", istaknuo je Đurović. "5G je trenutno buzzword u cijeloj industriji. Od različiti gaming streaming servisa poput Google Stadije na dalje. Za njih je 5G ključna komponenta za vrhunski doživljaj igranja jer omogućuje nisku latenciju i visoki bandwidth".

Koliko će 5G utjecati na razvoj kulture igranja videoigara možda najbolje govore trenutno dostupni podaci. Tako je Tomislav Makar istaknuo da, prema njihovim podacima, čak 25 posto korisnika A1 mreže u Hrvatskoj u nekom trenutku odigra barem jednu videoigru, a čak 33 posto svih preuzetih aplikacija čine mobilne igre.

No, nisu samo igrači ti koji će profitirati od 5G mreže. I kreatori videoigara vide svoju priliku.

"5G će tehnološki transformirati gaming industriju i omogućiti pojavu novih tehnologija. Korisnici koji do sad nisu mogli igrati neke videoigre jer nisu imali potreban hardver, uz pomoć streaming servisa i brze veze moći će igrati kao da imaju optički internet", pojasnio je Andrej Levenski.

ESL FIFA 20 CHALLENGE Počinju online kvalifikacije za najpopularniju sportsku videoigru

Osim 5G, gaming industriju u bliskoj će budućnosti obilježiti i virtualna stvarnost.

"Game developeri očekuju da će zahvaljujući 5G virtualna i proširena stvarnost postati pristupačnije igračima, masovnije će se koristiti i omogućiti igračima neograničeno kretanje. U budućnosti bismo mogli i virtualno posjećivati festivale, poput Reboota. I koliko god to bilo dobro, toliko nikad neće zamijeniti onu komponentu ljudskog kontakta, kad nekom stisnete ruku ili zajedno popijete rakiju", dodao je Đurović.

Kao najavu finala A1 Adria Lige u mobilnim igrama, direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar i gamer PvtMole odnosno Neno Hadžihajdić po prvi puta u regiji zaigrali su na A1 5G mreži i uređaju Huawei Mate 20X 5G mobilnu igru - popularan Clash Royale.

Koliko je gaming popularan govori i činjenica da se u proteklih godinu dana broj korisnika koji su svoje konzole (PlayStation, Xbox i dr.) spojili A1 mobilnom mrežom na Cloud povećao gotovo 10 puta.

Uspjehom Reboot InfoGamera zadovoljan je i organizator Damir Đurović: "Već osam godina rastemo te bismo ove mogli dostići i 100.000 posjetitelja. Zadovoljan sam suradnjom sa sponzorima i partnerima, a posebno mi je drago da s A1 demonstriramo revoluciju koju donosi 5G u svijet gaminga."

Ljubitelji gaminga i esporta, na dosad najatraktivnijem InfoGameru, u A1 5G Gaming Areni, uživat će u čitavom danu posvećenom najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu i jednoj od najpopularnijih igara, kako u pravom, tako u virtualnom svijetu – nogometu. U četvrtak 14. studenog, osim mogućnosti da pokažu na PlayStationu koliko su dobri u FIFA 20, moći će isprobati kako je biti virtualni golman na 4G i na 5G mreži. Petak i vikend rezervirani su za završnicu natjecanja A1 Adria League powered by ESL. Uspješnom projektu A1 Adria Lige ove su se godine pridružila dva velika sponzora - Huawei i Thermaltake, koji su prepoznali sve veću popularnost esporta na ovim prostorima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti