Globalno zagrijavanje prijeti i njima: Uskoro bi do 90 posto vrsta kaktusa moglo biti pred izumiranjem

Glavna prijetnja za kaktuse u ovome trenutku je širenje poljoprivrede, uz uništavanje tla, gubitak bioraznolikosti i njihovo sakupljanje u različite svrhe.

Hina | 20.04.2022. / 07:59

Kaktusi, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Šezdeset posto vrsta kaktusa zateći će se u manje gostoljubivim klimama u desetljećima koja dolaze kako jača globalno zagrijavanje, po rezultatima novog istraživanja koje dovodi u pitanje uvriježene pretpostavke da će te pustinjske biljke prosperirati kada bude toplije.

Do 2070. godine, do 90 posto vrsta kaktusa moglo bi prijetiti izumiranje zbog klimatskih promjena, gubitka staništa i drugih uzroka stresa, tri puta više nego sada, ističu znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Nature Plants.

Slika nije dostupna Znanstvenici ističu: Ako se sve klimatske obaveze zemalja provedu u cijelosti i na vrijeme, globalno bi se zagrijavanje moglo usporiti

Gotovo 1500 vrsta kaktusa koje su se proširile američkim kontinentom živi u raznolikim klimama, od pustinja u nizinama do visokih Anda, od krajnje suhih ekosustava do vlažnih tropskih šuma.

Među žarištima bioraznolikosti u kojima se nalazi puno vrsta kaktusa s puno primjeraka nalaze se središnji Meksiko i brazilska atlantska šuma.

Kako bi provjerili hoće li kaktusima koristiti topliji svijet s više suša, znanstvenici na čelu s Michielom Pilletom sa Sveučilišta u Arizoni proučili su podatke o više od 400 vrsta i testirali modele koji pokazuju kako bi im moglo biti sredinom stoljeća i kasnije u različitim scenarijima kad je riječ o emisijama stakleničkih plinova.

Otkrića su ukazala na „pesimističniju budućnost”, po istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak.

Glavna prijetnja za kaktuse u ovome trenutku je širenje poljoprivrede, uz uništavanje tla, gubitak bioraznolikosti i njihovo sakupljanje u različite svrhe.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozorili: Zemlja se prilično dramatično zagrijala tijekom prošlog stoljeća

I bez klimatskih promjena, kaktusi su „jedna od najugroženijih skupina organizama na planetu”, istaknuli su, upozorivši da više od 30 posto vrsta kaktusa prijeti rizik od izumiranja.

Po umjerenom scenariju kad su u pitanju emisije stakleničkih plinova u skladu sa sadašnjim politikama, globalno zagrijavanje također će uskoro biti značajna prijetnja.

Naši rezultati sugeriraju da će klimatske promjene postati glavni pokretač rizika za izumiranje kad su u pitanju kaktusi i 60 do 90 posto vrsta obuhvaćenih istraživanjem bit će negativno pogođeno globalnim zagrijavanjem, istaknuli su znanstvenici.

Za četiri do pet desetljeća, gotovo 25 posto vrsta kaktusa moglo bi se nalaziti u klimama na koje nisu navikle.

Slika nije dostupna Njemački znanstvenik upozorava: Globalno zatopljenje potaknut će nove valove izbjeglica, a posebno će pogoditi neke države

Ranija istraživanja ukazala su na otežanu fotosintezu ako globalna temperatura poraste za samo 2 stupnja Celzijeva.

Prosječna temperatura na površini Zemlje, uključujući oceane, već je 1,1 stupanj Celzijev viša nego u industrijsko doba, a samo na kopnu oko 1,7 stupnjeva viša.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti