Google je uveo "robotski ustav" čiji cilj je osigurati da se strojevi ne okrenu protiv nas

Googleov laboratorij za istraživanje umjetne inteligencije DeepMind predstavio je AutoRT, robotski sustav inspiriran robotskim principima Isaaca Asimova, koji poboljšava donošenje odluka za obavljanje zadataka u stvarnom svijetu.

Branimir Vorša | 05.01.2024. / 10:35

Googleov robot
Googleov robot (Foto: Google)

U značajnom koraku prema poboljšanju sposobnosti robota, DeepMindov robotički tim predstavio je tri inovacije usmjerene na omogućavanje bržeg, učinkovitijeg i sigurnijeg donošenja odluka robota u stvarnim uvjetima.

Jedna od navedenih inovacija uključuje implementaciju sustava za prikupljanje podataka koji se zove AutoRT, koristeći Visual Language Model (VLM) i Large Language Model (LLM) u tandemu. Taj sustav omogućuje robotima da shvate svoje okruženje, prilagode se novim okruženjima i odrede odgovarajuće zadatke.

Zabranjene zone za robote

Fourier Intelligence GR1 Kinezi razvijaju napredne humanoidne robote, na tržištu ih očekujemo već za dvije godine

Inspiriran "Trima zakonima robotike" Isaaca Asimova, DeepMind je predstavio koncept "Robot Constitution" (robotski ustav) – skup upita usmjerenih na sigurnost koji usmjeravaju LLM da izbjegava zadatke koji uključuju ljude, životinje, oštre predmete i električne uređaje. Osim toga, roboti su opremljeni sigurnosnim mehanizmom koji zaustavlja njihov rad ako njihova sila prijeđe određeni prag. Ljudski operateri također imaju pristup fizičkom prekidaču za trenutno deaktiviranje.

Tijekom razdoblja od sedam mjeseci, Google je postavio 53 AutoRT robota u četiri poslovne zgrade, provodeći više od 77.000 ispitivanja. Ta su ispitivanja uključivala i daljinsko upravljanje od strane ljudskih operatera i autonomni rad pomoću Googleovog modela učenja AI-ja, Robotic Transformera (RT-2). Roboti utilitarnog izgleda, koji imaju samo kameru, robotsku ruku i mobilnu bazu, oslanjali su se na VLM da razumiju svoje okruženje i na LLM predlaganje i donošenje odluka o odgovarajućim zadacima.

Još inovacija

LG-jev robot LG-jev robot pazit će na kućne ljubimce dok su vlasnici na poslu

Dodatne tehnologije DeepMinda uključuju SARA-RT, naprednu arhitekturu neuronske mreže koja poboljšava točnost i brzinu postojećeg robotskog transformatora RT-2. Još jedna inovacija, RT-Trajectory, uključuje 2D konture za poboljšanje performansi robota u određenim fizičkim zadacima, poput brisanja stola.

Iako su potpuno autonomni roboti, koji mogu samostalno posluživati piće i obavljati zamršene zadatke još uvijek daleka stvarnost, navedena poboljšanja, posebno sustav AutoRT, označavaju značajan napredak u razvoju robota s poboljšanim sposobnostima donošenja odluka.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti