Google otvorio pristup chatbotu Bard široj javnosti, no poručuju da su to učinili na "hrabar i odgovoran" način

Googleov potez dolazi tjedan dana nakon što je Microsoft uklonio listu čekanja za svoj konkurentski chatbot Bing.

Branimir Vorša | 11.05.2023. / 10:43

Google
Google (Foto: Afp)

Nakon dva mjeseca testiranja, pristup Googleovom chatbotu nazvanom Bard i koji pokreće umjetna inteligencija, više nije ograničen listom čekanja. Google je Bard otvorio za javnost, odnosno trenutno barem za anglofone govornike.

Google je taj potez najavio na svojoj konferenciji za razvojne programere Google I/O, koja je održana u srijedu, a potez dolazi tjedan dana nakon što je Microsoft uklonio listu čekanja za svoj konkurentski chatbot Bing.

Pixel 7a, PIxel Fold i PIxel Tablet Google predstavio prvi preklopni telefon, tablet i novitete oko alata baziranih na AI

Bard je tako dostupan u 180 zemalja i teritorija engleskog govornog područja te zasad ima i dodane mogućnosti chata na japanskom i korejskom, kao dio plana proširenja na 40 svjetskih jezika.

Revolucija u web komunikaciji

Tehnologije umjetne inteligencije poput velikih jezičnih modela (large language model ili LLM) i generativne umjetne inteligencije učinile su chatbotove znatno korisnijima, iako sami chatbotovi postoje još od 60-ih godina proteklog stoljeća.

LLM-ovi su osposobljeni za uočavanje uzoraka u golemim zbirkama teksta s interneta, knjiga i drugih izvora, a generativna umjetna inteligencija može koristiti tu analizu da odgovori na tekstualne upite pisanim razgovorom koji se doima poput ljudskog. Riječ je o revoluciji u onome što računala mogu ponuditi, kombinirajući obilje informacija s prirodnim sučeljem. Chatbotovi pogonjeni umjetnom inteligencijom su pokazali vještine pisanja poezije, odgovaranja na filozofska pitanja, konstruiranja softvera, polaganja ispita i davanja poreznih savjeta.

Problem haluciniranja

S druge strane, ovi moderni chatbotovi također su skloni izmišljanju podataka (takozvanom haluciniranju), a njihovi podržavatelji naporno rade kako bi ih spriječili da doprinesu problemima poput zlostavljanja, dezinformacija, hakiranja i seksualnog uznemiravanja. No, to su samo kratkoročne brige, jer današnja umjetna inteligencija dovoljno je moćna da izazove strahove o brisanju ljudskih poslova i potkopavanju civilizacije.

U čitavoj priči modernih chatbotova Google je donekle zakasnio na zabavu. OpenAI-jeva web stranica ChatGPT izazvala je porast interesa još krajem 2022. godine, Microsoft, investitor u OpenAI, ugradio je u međuvremenu temeljnu tehnologiju GPT-4 u vlastitu tražilicu Bing.

"Hrabar i odgovoran pristup", usklađivanje s ljudskim vrijednostima

Google trenutno radi na tome da uhvati korak s onim što Googleov voditelj proizvoda za Bard, Jack Krawczyk, naziva "hrabrim i odgovornim pristupom", koji ima za cilj uravnotežiti napredak s oprezom. Google se sada mogao proširiti na 40 jezika, ali je to ograničio na japanski i korejski kako bi postupio pažljivije, istaknuo je Krawczyk.

To je dio naše predanosti odgovornosti i usklađivanju i razumijevanju ograničenja za koja znamo da imaju veliki jezični modeli, dodaje Krawczyk. Usklađivanje koje spominje se odnosi na načelo osiguravanja da je ponašanje umjetne inteligencije usklađeno s ljudskim interesima.

Osim što je Bard učinio javnim, Google je dodao i opcije za prijenos podataka Bard chata u alat za obradu teksta Google Docs i proračunsku tablicu Google Sheets.

Teško provjerljivi izvori informacija za AI chatbotove

Google tražilica Što će se dogoditi kad Googleova tražilica više neće imati odgovore na naša pitanja?

AI chatbotovi ipak imaju i slabih točaka, a jedna je i otkrivanje odakle su dobili informacije. Ta netransparentnost otežava provjeru činjenica, pripisivanje informacija odgovarajućim izvorima i općenito razumijevanje zašto je chatbot ponudio rezultate koje je ponudio. Google u tom smislu već radi na problemu i uskoro spremaju nadogradnju koja bi mogla pomoći u njegovom rješavanju.

Počevši od sljedećeg tjedna, učinit ćemo navođenje kodova još preciznijim tako što ćemo vam pokazati određene blokove koda koji su izvori, zajedno sa svim relevantnim informacijama o licenciranju. To se također odnosi na citiranje narativnog sadržaja s cijelog weba, rekao je Krawczyk.

Također se radi na mogućnosti upravljanja slikama, i kao upit koji korisnici daju Bardu i kao dio njegovih odgovora. Google će isto tako ponuditi sučelje koje programerima omogućuje spajanje Barda s Googleovim aplikacijama i aplikacijama trećih strana. Jedan od prvih takvih aplikacija bit će Adobeov Firefly paket generativnih AI alata.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti