Google prijeti otkazima zaposlenicima koji se ne žele cijepiti

Nekoliko stotina zaposlenika još je ranije potpisalo peticiju u kojoj od kompanije traže ukidanje obveznog cijepljenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2021. / 11:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je krenuo u agresivnu politiku prema svojim zaposlenicima koji se ne žele cijepiti protiv novog koronavirusa. Oni su do 3. prosinca Googleu trebali dostaviti svoj status o cijepljenju, a za onima koji to nisu napravili ili kompaniji nisu dostavili dokaz, odnosno razlog za necijepljenje (medicinski ili religiozni), prijete čak i - otkazi.

Slika nije dostupna Velike tehnološke kompanije ponovno odgodile povratak u urede, nastavlja se udaljeni radi

Politika obaveznog cijepljenja stupa na snagu 18. siječnja te nakon tog datuma kreću sankcije onima koji nisu cijepljeni ili čiji razlozi necijepljenja nisu prihvaćeni. Za početak, to bi bilo mjesec dana plaćenog dopusta, nakon toga slijedi im do 6 mjeseci neplaćenog dopusta, dok bi na kraju čak mogli dobiti i - otkaz.

Ova se odluka odnosi na zaposlenike u SAD-u te nije poznat broj ljudi koji se u toj kompaniji ne žele cijepiti, no nekoliko stotina Googleovaca potpisalo je peticiju u kojoj se protive obaveznom cijepljenju.

Bidenova administracija nedavno je najavila obvezu cijepljenja svim američkim kompanijama sa 100 ili više zaposlenika, no federalni sud privremeno je blokirao takvu odluku. Iz Googlea su ipak savjetovali zaposlenicima koji se ne žele cijepiti da istraže mogućnost pronalaženja neke nove uloge unutar kompanije koja neće biti u konfliktu s politikom obaveznog cijepljenja koju je najavila američka administracija.

Slika nije dostupna Mijenjaju se prioriteti: Samo 14 posto Europljana želi se vratiti u ured nakon pandemije

Zanimljivo, Googleovci smatraju kako učestalo testiranje “nije ispravna alternativa cijepljenju”, iako je praksa dokazala kako i cijepljene osobe mogu prenositi virus i zaraziti druge osobe. Iako tehnološke kompanije odgađaju povratak zaposlenika u urede, Google želi što prije vratiti svoje zaposlenike u kampus i urede i nastaviti s potpunim, odnosno hibridnim radom. Iako su raniji plan povratka u urede u siječnju odgodili zbog novog širenja zaraze te zabrinutosti verzijom omikron, kompanija potiče svoje zaposlenika da se, na mjestima na kojima to uvjeti dopuštaju, ponovno povežu s kolegama uživo.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti