Googleov program "Budi Internet genijalac" na otocima i u potresom pogođenim područjima uči djecu digitalnim kompetencijama

Program se temelji se na istoimenom kurikulumu i igri Interland koji pomažu djeci u usvajanju osnovnih digitalnih znanja i vještina te stvaranju navika promišljenog korištenja i istraživanja interneta

Martina Čizmić | 27.10.2021. / 15:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Udruga „Suradnici u učenju” i sljedeće će dvije godine moći provoditi Googleov program "Budi Internet genijalca" kojim se potiče razvijanje digitalnih znanja i vještina kod djece i mladih. Naime, Google je kroz svoju zakladu "School with Class Foundation" odlučio udruzi dati financijsku potporu u iznosu od 200 tisuća američkih dolara za provođenje tog programa. 
 
Razvijanje digitalnih znanja i vještina te stvaranje navika promišljenog korištenja i istraživanja interneta smatramo izuzetno bitnim zbog čega smo ponosni što možemo nastaviti s pružanjem podrške Udruzi „Suradnici u učenju” u provođenju programa „Budi Internet genijalac“ koji je usmjeren za razvoju digitalnih kompetencija, izjavio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics.
 
Podsjetimo, "Budi Internet genijalac" je program koji je utemeljen na istoimenom kurikulumu kao i igri Interland. Kurikulum omogućava učiteljima usvajanje kompetencija potrebnih za podučavanje osnova digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva. Sadrži aktivnosti vezane uz medijsku pismenost i ističe najvažnije lekcije uz koje će učenici postati uspješniji građani umreženog svijeta. U prenošenju lekcija pomaže igrifikacija tj. korištenje avanturističke internetske igre Interland koja učenje o digitalnoj sigurnosti i građanstvu čini interaktivnim i zabavnim, kakav je i sam internet. Igra Interland sastoji se od četiri lekcije Pažljiva planina, Rijeka Java, Toranj s blagom i Kraljevstvo dobrote, a igrači će nakon svakog savladanog izazova dobiti diplomu.

Slika nije dostupna Budi internet genijalac: Zaigrajte igru i naučite vještine potrebne za sigurno i pametno istraživanje interneta
 
Kako je istaknuto, u prvoj godini programa, Udruga će raditi na osnaživanju deset škola, pet u potresima pogođenom području i pet na otocima kako bi se djeci, učiteljima i roditeljima koji odrastaju, žive i rade u tim područjima omogućio daljnji rast i razvoj digitalnih kompetencija. U sklopu programa organizirat će se webinari, online tečajevi, radionice i predavanja uživo za učenike, učitelje, roditelje kao i lokalnu zajednicu u sklopu kojih će se učiti kako kritički razmišljati pri istraživanju interneta i raznih internetskih sadržaja, kako se zaštititi od internetskih prijetnji te promišljeno i odgovorno donijeti odluku o tome što, kada, kako i s kime podijeliti informacije na internetu, ali i kako biti ljubazan i poštivati privatnost, kako obeshrabriti nasilnička ponašanja te kako biti hrabar i pitati odraslu osobu kad na internetu naiđu na nešto sumnjivo.
 
Iznimno se veselimo što ćemo i sljedeće dvije godine provoditi program Budi Internet genijalac u Hrvatskoj. Program koji se provodi u suradnji s Googleom te partnerskim udrugama iz Rumunjske, Grčke i Poljske omogućit će uključivanje hrvatskih škola u međunarodnu ambasadorsku mrežu podrške kao i dijeljenje iskustava i primjera dobre prakse čime će se program učiniti još uspješnijim, izjavio je Darko Rakić, predsjednik Udruge „Suradnici u učenju”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti