Gotovo polovica vlasnika električnih vozila u SAD-u želi se vratiti na klasična vozila

Izazovi s punjenjem potiču gotovo polovicu vlasnika električnih vozila u SAD-u da razmotre povratak na fosilna goriva, naglašavajući time glavnu prepreku u prijelazu na električna vozila.

Branimir Vorša | 30.06.2024. / 09:49

Točenje goriva na benzinskoj postaji
Točenje goriva na benzinskoj postaji (Foto: Getty Images)

Problemi s punjenjem uzrokuju da gotovo polovica vlasnika električnih vozila (EV) u SAD-u razmišlja o povratku na automobile s pogonom na fosilna goriva, signalizirajući probleme za prijelaz na tržište EV-a. Studija američke multinacionalne konzultantske tvrtke McKinsey otkrila je da se 46 posto američkih vlasnika električnih vozila vjerojatno želi vratiti na klasična vozila s unutarnjim sagorjevanjem, u usporedbi s globalnim prosjekom od 29 posto.

Primarni razlog koji su ispitanici naveli, jest nedostatak infrastrukture za punjenje, nakon čega slijede nedovoljne mogućnosti kućnog punjenja i izazovi s putovanjima na velike udaljenosti. Dok su zabrinutost za domet i pristup punjenju uvijek bili značajne prepreke, njihov potencijal da gurnu sadašnje vlasnike električnih vozila natrag na klasična vozila, novi je problem.

Iako je interes za električna vozila i dalje velik, dostupni modeli često su preveliki, skupi ili nepraktični za zamjenu tradicionalnih automobila. Proizvođači automobila sada hitno revidiraju svoje strategije kako bi privukli nove kupce usred ove tržišne promjene. Pad prodaje utjecao je na glavne igrače poput Forda i Tesle, prisiljavajući ih da preispitaju svoje dugoročne planove za električna vozila.

Unatoč napretku u rasponu električnih vozila i brzinama punjenja baterija, znatne praznine u infrastrukturi čine neka područja teškim za kretanje bez klasičnih vozila. McKinseyjeva studija naglašava da je problem posebno ozbiljan u SAD-u, gdje gotovo polovica ispitanika razmišlja o napuštanju svojih električnih vozila, odmah iza Australije.

Stalna neadekvatnost infrastrukture za punjenje u SAD-u spriječila je napore za širenje. Unatoč nedavnim ulaganjima iz automobilske industrije koja su dovela do povećanja broja javnih punionica, ti su pothvati često bili neprofitabilni. Bidenova administracija dodijelila je 7,5 milijardi dolara za infrastrukturu za punjenje, s ciljem dodavanja 500.000 punionica do 2030. godine. Međutim, napredak je bio spor, s tek nekoliko stanica koje rade od odobrenja financiranja prije dvije godine.

Rješavanje infrastrukture za punjenje već je visoko na popisu prioriteta industrije kada je riječ o uklanjanju prepreka usvajanju, ali činjenica da bi to također moglo otjerati postojeće vlasnike električnih vozila samo pojačava problem, piše portal Business Insider. Ta zabrinutost naglašava hitnost poboljšanja rješenja za punjenje kako bi se podržali sadašnji i budući korisnici električnih vozila.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti