Hoće li djeca tužiti svoje roditelje zbog fotografija na Facebooku?!

Francuski zakoni o privatnosti otvaraju pomalo bizarnu mogućnost vezanu uz objave na Facebooku

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 09.05.2016. / 07:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Društvene mreže su mnogima postale svojevrsni surogat za stvarni život, pogotovo se to odnosi na najpopularniju društvenu mrežu na svijetu - Facebook. Paradoksalno, svi se grozimo narušavanja naše privatnosti i voajerizma na internetu, a u isto vrijeme, mnogi suludim ritmom objavljuju postove koji se tiču njihove intime, uključujući naravno i fotografije. Ali, to je valjda cijena suludih tehnoloških vremena u kojima živimo, granica između virtualnog i stvarnog sve je teže primjetna, ono što niti u ludilu ne bismo radili u stvarnom životu vrlo često radimo na društvenim mrežama... Posebno su u tom smislu ugrožena djeca, čije fotografije roditelji, naravno u dobroj namjeri, objavljuju diljem interneta, ne shvaćajući potencijalnu opasnost. 

Kad već pojedini roditelji ne razmišljaju o tome gdje bi sve fotografije njihove maloljetne djece mogle završiti i kakvu bi štetu mogla izazvati njihova objava, onda u pojedinim državama na to upozoravaju zakoni. Primjerice, u Francuskoj se vodi žestoka rasprava upravo na ovu temu, a roditelji su upozoreni kako bi ih jednog dana njihova vlastita djeca mogla - tužiti zbog toga što su objavljivali njihove fotografije na Facebooku! Već se špekulira i o potencijalnim iznosima koje bi djeca mogla tražiti od svojih (neodgovornih) roditelja, kao i kaznama, pa se tako spominje iznos od 45 tisuća eura na ime odštete kao i jednogodišnja zatvorska kazna za roditelje koji bi završili na sudu nakon što bi ih tužila njihova djeca... Naravno da je ovo izazvalo brojne kontroverze, ali stručnjaci sve nastoje objasniti brigom za privatnost maloljetnika. 

"Svi smo svjesni kako djeca u određenim fazama ne žele biti fotografirana, a još manje žele da te njihove fotografije gledaju poznati i nepoznati ili u još gorim slučajevima da se te fotografije zloupotrebljavaju, a to je, nažalost, vrlo čest slučaj", rekao je stručnjak za internet pravo i etiku, Eric Delcroix. "Za nekoliko godina, ako se njihove fotografije ne maknu s interneta, djeca bi doista imala podlogu za tužbu protiv svojih roditelja", zaključio je Delcroix. Možda cijela ova priča izgleda potpuno besmisleno, ali ako malo bolje promislimo, logika ipak postoji. Privatnost djece treba čuvati pod svaku cijenu, naravno da roditelji uglavnom nikada svojoj djeci ne žele ništa loše, ali neopreznost nije izgovor za potencijalne probleme. U Francuskoj bi, eto, zakonska platforma mogla promijeniti apsolutno sve... 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti