Hoće li kontroverzni Parler ikad ponovno proraditi? Ni njegov šef nije siguran u to

Nakon što su Apple i Google izbacili Parler iz svojih trgovina aplikacija, brojne druge tvrtke prekinule su poslovanje s Parlerom.

Martina Čizmić | 14.01.2021. / 11:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Društvena mreža Parler postala je popularna nakon što su druge društvene mreže počele blokirati američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove pristaše zbog dijeljenja nedopuštenog sadržaja koji potiče na nasilje.

No iako je Parler u svega nekoliko dana dobio tisuće novih korisnika, njegova popularnost nije dugo trajala. Naime, Amazon mu je uskratio pružanje usluga i pristup njihovim serverima, pa je tako Parler ugašen.

Iako se spominjalo kako bi prekid u funkcioniranju mogao biti tek kratkotrajan, dok ne pronađu novog pružatelja usluga, u razgovoru za Reuters direktor Parlera John Matze otkrio je kako to možda neće biti slučaj.

Rekao je kako ne znam kad će se i hoće li se uopće mreža ponovno vratiti u funkciju. Optimist sam, možda će trebati dani, možda će trebati tjedni, no Parler će se vratiti, a kad se vratimo bit ćemo jači, rekao je Matze.

Navodno su u pregovorima s nekoliko pružatelja usluga, no nije želio otkriti s kojima. Istovremeno, ne krije da bi za mrežu, koja navodno ima 12 milijuna korisnika, najbolje bilo da se vrati na Amazonove servere.

To se, barem zasad, ne čini izgledno.

Nakon što su Apple i Google Parler izbacili iz svojih trgovina aplikacija, brojne druge tvrtke prekinule su poslovanje s Parlerom.

Teško je pratiti koliko ljudi nam govori da više ne možemo poslovati s njima, rekao je Matze i otkrio kako su im, među ostalima, suradnju otkazali Twilio i Slack.

Ponovio je kako mu nije jasno zašto su se svi okrenuli protiv Parlera jer se oni oslanjaju na oko 600 plaćenih i neplaćenih "sudaca" koji donose odluke vezane uz problematične sadržaje. Smatra da su dobro moderirali sadržaj, a nakon što su upozoreni na potencijalne probleme, upogonili su algoritam koji je trebao označavati problematične objave.

No sve to nije bilo dovoljno da Parler nastavi s radom. Barem zasad.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti