Hrvatski Telekom demonstrirao mogućnosti i brzine 5G+ mreže

Velike brzine do 4 Gbit/s uz malu latenciju do 10 milisekundi glavna su odlika 5G+ mreže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2021. / 15:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski Telekom danas je u Zagrebu demonstrirao mogućnosti 5G+ mreže koja se zasniva na frekvencijama od 26 GHz, koje je HT osigurao na nedavnom natječaju za 5G spektar. 5G+ mreža višestruko povećava performanse mobilne mreže u segmentu vršnih, srednjih brzina pristupa internetu uz brzine do 4 Gbit/s te skraćuje vremena odziva mreže na samo 10 milisekundi.

Slika nije dostupna HT razvio uslugu fiksnog pristupa na mobilnoj 5G tehnologiji

S takvim mogućnostima, ova je mreža namijenjena područjima koja zahtijevaju najbolje mrežne performanse te su tijekom današnje demonstracije spomenuti trgovački centri, poslovne zgrade i nogometni stadioni, a 5G+ mreža trebala bi osigurati 4 do 8 puta veće kapacitete u područjima gdje postoje najveći zahtjevi za korištenjem podatkovnih usluga. Ograničenje mreže jest što signal putuje kraće, no kako su bazne stanice za 5G+ malih dimenzija, s njima je jednostavnije širiti mrežu antena - npr. mogle bi se postavljati čak i na rasvjetne stupove.

Danas je naročito naglašen potencijal primjene ove brze mreže s niskom latencijom u sustavu e-mobilnosti jer prometni sustavi već danas, a to će pogotovo biti slučaj u budućnosti, funkcioniraju na podacima i bit će potrebne velike brzine za razmjenu podataka između samih vozila, ali i vozila i infrastrukture. Tim povodom Hrvatski Telekom je predstavio koncept usluge ažuriranja softvera za električne automobile te razmjene podataka sa servisnim centrom prilikom punjenja na e-punionicama.

Danas pokazanim performansama 5G+ mreže pokazali smo koliko nas uzbudljiva budućnost čeka s 5G tehnologijom. Segment e-mobilnosti i električnih automobila samo je jedna od grana koja će doživjeti puni procvat zahvaljujući 5G-u. Zbog velike širine spektra, 26 GHz frekvencijsko područje bit će ključno u budućnosti za ostvarivanje velikih kapaciteta, a ujedno i velikih vršnih brzina prijenosa. To će omogućiti razvijanje novih korisničkih usluga koje će moći koristiti veliki kapacitet i ultra-nisku latenciju kao što su, na primjer, campus mreže za industriju 4.0, ističe Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

U segmentu električnih vozila 5G će biti ključan za napredno korisničko iskustvo, još veću sigurnost i pouzdanost u odvijanju prometa. Procjenjuje se da će do 2030. godine na svjetskim cestama biti 41 milijun automobila povezanih s 5G-om te da će se taj broj barem udvostručiti do 2035. godine. S obzirom na to, nužna je u potpunosti pouzdana i napredna mrežna infrastruktura za podršku EV.

Slika nije dostupna HT i A1 Hrvatska već se pohvalili funkcionalnim 5G mrežama i najavili nove usluge i mogućnosti

Brz i siguran prijenos podataka nužan je za uspješnu tranziciju ka punoj primjeni e-mobilnosti. Uvođenje danas predstavljenih funkcionalnosti i mogućnosti 5G mreže pozitivno se odražava na vezane industrije kod kojih dolazi do daljnjeg ubrzanog razvoja, do većeg ulaganja u sigurnosne aspekte rješenja i proizvoda te infrastrukturu. Kvaliteta korisničkog iskustva se unaprjeđuje jer sve postaje brže, jednostavnije i preciznije, nema čekanja i manji je broj grešaka, a povećana je dostupnost u svakoj točki kontakta s uslugom, objasnio je Goran Ježić, direktor tvrtke Business Computer Systems.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti