I Facebook u borbi protiv koronavirusa: Uklanjaju se oglasi koji obećavaju izlječenje i šire lažne informacije

Među oglasima koji se uklanjaju su oni u kojima se prodaju zaštitne maske koje "100 % štite od virusa".

Martina Čizmić | 26.02.2020. / 13:48

Facebook, ilustracija (Foto: AFP)

Iako se zbog svoje politike prema objavljivanju političkih oglasa našao na udaru, Facebook je ipak pokazao da može i ispravno reagirati kad treba.

Objavili su da će pooštriti pravila za objavu oglasa vezanih za koronavirus na toj društvenoj mreži. Svi oglasi koji u sebi sadrže poruku kojom se obećava izlječenje ili prevencija virusa, kao i oni koji pokušavaju podići paniku, biti će odmah uklonjeni i zabranjeni.

Među oglasima koji se uklanjaju jesu oni u kojima se prodaju zaštitne maske koje "100 % štite od virusa".

Ista će pravila biti primijenjena i na Marketplaceu, Facebookovu oglasniku, na kojem se u posljednje vrijeme pojavljuju oglasi u kojima se po višestruko većim cijenama prodaju medicinske maske i "lijekovi protiv koronavirusa".

Posebna će pozornost biti posvećena i grupama u kojima se dijele sumnjivi i neprovjereni savjeti kako se zaštititi, a koji bi mogli izazvati više štete nego koristi.

Facebook je već ranije aktivirao svoju mrežu faktografa kojima je glavna zadaća provjeriti istinitost tvrdnji o koronavirusu koje se objavljuju na toj društvenoj mreži. Objave koje se pokažu lažnima ili neistinitima odmah se uklanjaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti