I u esport svijetu reakcije na situaciju u Ukrajini: Emotivno obraćanje ukrajinskog esportaša nikoga nije ostavilo ravnodušnim

Za sad nije poznato što će biti s ruskim timovima koji su trebali sudjelovati i na drugim BLAST-ovim natjecanjima.

Martina Čizmić | 02.03.2022. / 12:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ruski napad na Ukrajinu, osim što je izazvao osude i zgražanja u cijelom svijetu, ostavio je traga i na sportskim borilištima. Klubovi i reprezentacije koji su se trebali susresti s ruskim protivnicima, odbili su igrati, a brojne su federacije i organizacije izbacile ruske klubove iz natjecanja.

Slična je situacija i u svijetu esporta. Popularna profesionalna esport liga, BLAST Premier, zabranila je ruskim timovima pristup njihovim događanjima "u doglednoj budućnosti" te je otkazala nadolazeće kvalifikacijske mečeve.

 

 

U objavi na Twitteru ispričali su se igračima i fanovima koji prate ligu i natjecanja u CS:GO. Istaknuli su kako smatraju da nije prikladno u ovom trenutku održati kvalifikacije za bilo kakvo natjecanje.

Gaming i esport ujedinjuju ljude svih rasa, nacija i vjerovanja. Nadamo se da će situacija u svijetu što je moguće prije odražavati tu filozofiju, zapisali su iz BLAST-a.

Za sad nije poznato što će biti s ruskim timovima koji su trebali sudjelovati i na drugim BLAST-ovim natjecanjima.

Jedan od timova koji se našao u nezavidnoj situaciji zasigurno je Natus Vincere. Iako je službeno smješten u Kijevu, u njegovim redovima nekoliko je ruskih igrača. Tijekom proglašenja pobjednika na IEM Katowice, jedan od istaknutih igrača Oleksandr "s1mple" Kosyliev održao je izuzetno emocionalan govor.

 

 

Istaknuo je kako svi samo žele mir za Ukrajinu i cijeli svijet.

Svi smo prestrašeni i svi trebamo pokazati primjerom na ovom turniru. Moramo ostati zajedno, zajedno s našim navijačima, našim prijateljima i svima koji gledaju. Svi moramo, prije svega, ostati ljudi, rekao je Kosyliev uz gromoglasan pljesak svih okupljenih.

Ubrzo nakon toga, objavljeno je kako je donirao milijun ukrajinskih grivnji (nešto više od 227 tisuća kuna) ukrajinskoj vojsci.

 

S obzriom na to da je cijeli tim iz Ukrajine otišao prije ruskog napada, pitanje je hoće li se uopće moći vratiti i kako će se natjecati dalje. 

Ono što je poznato je da je cijeli tim prekinuo veze s ruskim esport konglomeratom ESForce. U objavi na Twitteru napisali su kako je ESForce "zanijekao horor koji se događa".

 

 

Kad ljudi umiru, a tisuće sudbina nepovratno su uništene, nema vremena za esport. Dok Naivijevi zaposlenici i igrači provode svoje dane u skloništima, ESForce Holding javno niječe horor koji se događa u Ukrajini. Smatramo takvu poziciju neprihvaljivom i neljudskom. Navi prekida svaku suradnju s holdingom, uključujući i s RuHub, Epic Esports Events, Cybersport.ru i Virtus.pro, stoji u njihovoj objavi.

Podsjetimo, Natus Vincere, odnosno Navi, sastoji se od nekoliko timova koji se natječu u različitim esport natjecanjima - Dota, League of Legends, PUBG, World of Tanks i Rainbow Six Siege, ali su najpoznatiji po CS:GO, igri u kojoj su postali svjetski prvaci prošle godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti