Igranje u prvom planu: Ovo su neki od najboljih prijenosnika s CES-a

Kada su računala u pitanju, na CES-u su u prvom planu prijenosnici namijenjeni gamerima s novom generacijom Nvidijine grafike koji nisu niti malo jeftini.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2019. / 09:11

Razer Blade 15 Advanced (Foto: Razer) (Foto: Razer)

Sva pažnja tehnološkog svijeta ovog tjedna usmjerena je prema Las Vegasu i najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu Consumer Electronic Showu (CES). Dok neke poznate kompanije poput Applea tradicionalno izbjegavaju ovakve sajmove, većina velikih kompanija upravo za CES priprema lansiranja brojnih novih proizvoda.

Proizvođači osobnih računala ove godine najviše pažnje posvetili su prijenosnicima za igranje sa snažnim hardverom i novom Nvidijinom grafikom, no kada se pojave na tržištu, takvi modeli neće biti jeftini.

Na konferenciji koju je održala Nvidija poseban naglasak stavljen je upravo na nove grafičke kartice za prijenosnike (za RTX 2060 kažu da je 60 posto brža u odnosu na PlayStation 4 Pro, dok je RTX 2080 više nego dvostruko brža), a iz kompanije su posebno napomenuli da je tržište laptopa za videoigre jedna od najbrže rastućih gaming platformi.

Asus ROG Mothership

Asus ROG Mothership (Foto: Asus) (Foto: Asus)

Asus je za ovogodišnji CES pripremio nešto zaista posebno za sve ljubitelje (mobilnog) igranja – ROG Mothership najbolje je opisati kao uređaj sličan Microsoftovu Surfaceu, koji je namijenjen videoigrama. No osim činjenice da se tipkovnica može odvojiti od ekrana te da ima stalak na koji se ekran može nasloniti (stalak se automatski izbacuje kada računalo dotakne stol), nema previše sličnost između tih uređaja.

Naime, Mothership ima 17,3-inčni ekran Full HD rezolucije i frekvencije osvježavanja 144Hz te snažni Intelov Core i9-8950HK procesor i Nvidijinu RTX 2080 grafiku. Ima čak 3 SSD-a i do 64 GB RAM-a te je jasno da je riječ o pravoj hardverskoj zvijeri u kojoj će uživati svi gameri. Na tržištu će se pojaviti krajem prvog kvartala, a iako niti ovom računalu cijena nije poznata, jasno je da će biti iznimno visoka.

Acer Predator Triton

Novi Acerov Predator Triton 900 također se ističe neobičnim dizajnom te je riječ o uređaju 2 u 1, koji se može koristiti i kao prijenosno računala i kao tablet. Triton 900 dolazi s odličnim hardverom (pretpostavka je da će mu takva biti i cijena – od 4000 dolara) – osma generacija Intelovih Core i7 procesora, SSD-ovi, do 32 GB memorije, GeForce RTX 2080 grafika te 17-inčni 4K ekran osjetljiv na dodir. Zanimljivo, s ovim se uređajem isporučuje i kontroler za Xbox s kojim se mogu igrati videoigre.

Dok je Triton 900 prijenosnik 2 u 1, model Triton 500 klasični je laptop s 15-inčnim ekranom i snažnim hardverom (Core i7-8750H procesor, dva 512 GB SSD-a, RTX 2060 i do 32 GB memorije), uz početnu cijenu od 1799 dolara.

Prijenosnici Lenovo Legion 

Lenovo Legion Y740 (Foto: Lenovo) (Foto: Lenovo)

I Lenovo je pripremio svoje adute koje pokreće nova generaciji Nvidijinih grafičkih kartica, a najsnažniji su modeli Legion Y740, koji su dostupni u verzijama s 15-inčnim i 17-inčnim ekranima. Pokreće ih osma generacija Intelovih Intel Core i5-8300H ili Core i7-8750H procesora, imaju do 32 GB memorije i 512 GB SSD-a ili čak 2 TB klasičnog tvrdog diska. Kao i u slučaju prethodno spomenutih modela s novim grafičkim karticama, za premium gamersko iskustvo potrebno je platiti i premium cijenu – od 1750 dolara za model s 15-inčnim ekranom, odnosno 1980 dolara za model s ekranom dijagonale 17 inča.

Razer Blade 15 Advanced

Nadograđena serija poznatih Razerovih prijenosnika sada uključuje i nove Nvidijine grafičke kartice te su dostupne verzije s RTX 2060, RTX 2070 i RTX 2080 karticama, a korisnici će moći odabrati i između nekoliko verzija ekrana – od Full HD modela s frekvencijom osvježavanja od 144Hz do 4K ekrana osjetljivoga na dodir. Treba spomenuti da je ova kompanija prikazala i dva eksperimentalna ekrana (koja se neće pojaviti u prodaji, barem ne još) – jedan Full HD ekran s frekvencijom osvježavanja od 240Hz i jedan 4K OLED ekran osjetljiv na dodir.

Novi Razerovi prijenosnici na tržištu će se pojaviti krajem siječnja po cijeni od 2300 do 3000 dolara.

Samsung Odyssey

Samsung Odyssey (Foto: Samsung) (Foto: Samsung)

Samsungov prijenosnik Odyssey dolazi s 15,6-inčim ekranom Full HD rezolucije s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz. Pokreće ga osma generacija Intelovih Core i7 procesora, ima do 16 GB RAM-a, podršku za dva SSD-a i jedan tvrdi disk, a ljubiteljima videoigara najzanimljivija će biti podrška za Nvidijinu RTX 2080 grafiku. Što se povezivanja tiče, ima 3 USB 3.0 priključka, 1 USB-C priključak, Ethernet i HDMI. Treba spomenuti i atraktivan dizan i "podignuti" ekran – na tržištu će biti dostupan početkom godine, a cijena ovog gaming prijenosnika još nije poznata.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti