Ikea prijeti tužbom zbog igre preživljavanja u trgovini namještaja

U igri “The Store is Closed” osoba je zatočena u velikoj trgovini namještaja iz koje pokušava pobjeći dok joj prijeti mutantsko osoblje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.11.2022. / 09:38

The Store is Closed (Foto: YouTube)

Jedan developer napravio je igru preživljavanja u “beskonačnoj trgovini namještaja”, no postoji mogućnost da igra nikada neće ugledati svjetlo dana jer mu je Ikea zaprijetila - tužbom. Cilj je igre preživjeti napade “mutantskog osoblja” od kojeg se potrebno obraniti koristeći oružje koje je potrebno napraviti od dostupnog namještaja, a izloženi namještaj može se koristiti i za gradnju malih obrambenih tvrđava. Igru nazvanu “The Store is Closed” može igrati samo jedna osoba ili izlaz iz trgovine može pokušati pronaći uz pomoć drugih gamera.

Slika nije dostupna Još jedno istraživanje potvrdilo: Igranje videoigara pozitivno djeluje na djecu i mlade

U samoj igri niti jednom se ne spominje švedski proizvođač namještaja, no puno toga u njoj zaista podsjeća na Ikeu. Zbog toga je kompanija zaprijetila tužbom. Developeru Jacobu Shawu poslali su pismo u kojem od njega traže da odustane od lansiranja igre jer njome krši njihov registrirani zaštitni znak.

Poveznice na Ikeu su brojne te iz kompanije kažu kako je radnja smještenu u veliku plavu trgovinu u obliku kutije s velikim žutim logom sa skandinavskim imenom. Zaposlenici u toj trgovini obučeni su slično kao i zaposlenici u trgovinama Ikee, dok je čak i namještaj sličan kao i u poznatoj trgovini.

Također, u pismu upozorenja stoji i kako su mnogi koji su pogledali najavu igre komentirali kako ih trgovina iz igre podsjeća na Ikeu.

Jack Gutmann Otkazano predavanje Jacka Gutmanna "Pripovijedanje u videoigrama kao način nošenja s traumom"

S obzirom na to da se kaže kako je svaki PR dobar PR, tako je i ova Ikeina najava tužbe privukla veliku pažnju na igru koju je Show napravio. Igra je dostupna kao kampanja na Kickstarteru, na kojem je već nadmašila potrebnu cifru i njezina je zarada do sada veća od 70 tisuća dolara. Ipak, kako mu je jasno da sam ne može ući u pravni sukob s tako velikom kompanijom, najavio je kako mu ne preostaje ništa drugo nego potpuno promijeniti izgled igre kako ga ne bi tužili.

Izvor: PC Mag 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti