Impresivno! Umjetna inteligencija pretvorila je naočale u alat za prevođenje u stvarnom vremenu

Metina umjetna inteligencija od sada je dostupna ograničenom broju vlasnika naočala koje je Zuckerbergova kompanija razvila u suradnji s Ray-Banom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2023. / 13:37

Nove Metine pametne naočale (Foto: Afp)

Meta je u rujnu predstavila brojne opcije i proizvode bazirane na umjetnoj inteligenciji, uključujući i Meta AI, napredni konverzacijski alat s kojim korisnici mogu razgovarati i koji u stvarnom vremenu daje informacije o stvarima oko njih. Meta AI namijenjena je za WhatsApp, Messenger i Instagram, a prilikom njena predstavljanja najavljeno je kako će ovaj alat naknadno biti dostupan i na pametnim naočalama koje je Zuckerbergova kompanija razvila u suradnji s Ray-Banom.

  Snimka s Metina uređaja Povratak "glassholesa": Prije desetak godina zabranjen im je ulazak u restorane i kafiće, a neke su čak i pretukli

Upravo je Zuckerberg ovaj tjedan na svom profilu na Instagramu objavio video i fotografije u kojima je prikazao kako Metin alat baziran na umjetnoj inteligenciji izgleda na Ray-Banovim naočalama. Ove pametne naočale, koje su razvijene upravo u suradnji s Metom, imaju kameru i mikrofon tako da umjetna inteligencija može vidjeti i čuti sve što se događa oko osobe koja ih nosi. Mark Zuckerberg je na Instagramu objavio video u kojem drži košulju i pita AI asistenta za savjet oko hlača koje bi odgovarale boji te košulje. Meta AI na njegov je upit prvo odgovorila opisom same košulje, nakon čega je dala prijedlog hlača kakve bi bile prikladne.

Osim ovog videa, šef Mete objavio je i videozapis još jedne iznimno korisne opcije Meta AI-a - prijevoda stranog teksta na engleski jezik, kao i fotografije na kojima umjetna inteligencija opisuje što vidi. Kako same naočale nemaju vlastiti zaslon na kojem bi se prikazivale poruke, odnosno prijevodi rečenica, komunikacija između samih naočala, tj. umjetne inteligencije i osobe koja nosi naočale bazirana je na govoru. U situacijama kada Meta AI-u kažete da snimi određenu sliku, nju tako nećete moći vidjeti u samim naočalama, već naknadno u posebnoj mobilnoj aplikaciji koja je povezana s naočalama.

  Nove Metine pametne naočale Metine pametne naočale omogućuju prijenos videa uživo na Facebooku i Instagramu

Ne treba niti govoriti koliko bi naočale s implementiranom AI koja može prevoditi strane riječi i rečenice mogle biti korisne prilikom putovanja u različite zemlje. Umjesto, kao sada, vađenja telefona i aktiviranja kamere i posebne aplikacije, u ovom slučaju dovoljno je samo obratiti se umjetnoj inteligenciji na naočalama i od nje zatražiti prijevod teksta.

Tijekom testnog razdoblja, Meta AI bit će dostupna samo ograničenom broju korisnika pametnih naočala i to samo onima u SAD-u.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti