IoT Net Adria: Sigfox mrežom uskoro pokrivamo više od 80 posto stanovništva Hrvatske

IoT Net Adria djeluje s ciljem razvoja prve nacionalne IoT mreže, ali i s ciljem povezivanja i poticanja tvrtki te pojedinaca da se uključe u razvoj rješenja koja rade na Sigfox tehnologiji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2018. / 16:42

Silviu Neghina (Foto: IoT Forum) (Foto: IoT Forum)

Na danas održanom IOT Forumu u organizaciji Mreže, vodećeg medija namijenjenog IT profesionalcima, IoT Net Adria je sudionike foruma upoznala s novostima iz Sigfox svijeta, informirala o napretku razvoja IoT mreže u Hrvatskoj te predstavila aktualne primjere iz prakse. Sigfox, globalni servis za povezivanje stvari (IoT), na ovoj konferenciji predstavili su Silviu Neghina, glavni koordinator razvoja Sigfoxove mreže za IoT u istočnoj Europi, Bruno Crnički, direktor i član odbora IoT NeT Adrije i Alojzije Jukić, predsjednik uprave Compinga, sestrinske tvrtke IoT Net Adrie.

Bruno Crnički (Foto: IoT Forum) (Foto: IoT Forum)

IoT Net Adria hrvatski je partner Sigfoxa čija je tehnologija trenutno prisutna u 50 zemalja svijeta. IoT Net Adria djeluje s ciljem razvoja prve nacionalne IoT mreže, ali i s ciljem povezivanja i poticanja tvrtki te pojedinaca da se uključe u razvoj rješenja koja rade na Sigfox tehnologiji. Hrvatska će tako dobiti prvu nacionalnu pokrivenost IoT mrežom u široj regiji, prije susjednih zemalja kao što su Austrija, Mađarska ili Slovenija koje tek trebaju pokrenuti izgradnju nacionalne mreže.

Direktor IoT NeT Adrie, Bruno Crnički, govorio je o prvoj godini Sigfox mreže u Hrvatskoj, a otkrio je i koji su ciljevi IoT Net Adrie postavljeni za naredno razdoblje. „U iduća dva mjeseca planiramo pokriti preko 83 posto stanovništva Sigfoxovom mrežom, a istovremeno radimo na nekoliko projekata koji bi početkom iduće godine trebali uzeti zamaha. Sve je veće zanimanje javnosti za rješenja na našoj mreži te uskoro planiramo organizirati radionice na tu temu. Također, pozivamo sve zainteresirane developere da nas kontaktiraju, ako imaju ideje ili žele saznati kako razviti nove uređaje i usluge“, rekao je Crnički i dodao kako je trenutna pokrivenost teritorija 47 posto, a populacije 67,5 posto.

IoT Forum - panel rasprava (Foto: IoT Forum) (Foto: IoT Forum)

Glavni govornik konferencije bio je Silviu Neghina, glavni koordinator razvoja Sigfox mreže za IoT u istočnoj Europi, koji je sudjelovao u plenarnom izlaganju na temu IOT danas i sutra, dok je Alojzije Jukić, predsjednik uprave Compinga, sestrinske tvrtke IoT Net Adrie, sudjelovao u raspravi na temu Hoće li sve biti spojeno na Internet?.

Na Forumu je predstavljen i projekt MarinaCloud te pilot projekt daljinskog očitanja brojila za plin i vodu. Crnički je rekao i kako IoT Net Adriu za 5 godina vidi kao vodećeg operatera IoT usluga na Sigfoxovoj tehnologiji u HR. „Gotovo se svaka tvrtka trenutno nalazi usred digitalne transformacije, s ciljem održavanja relevantnosti u digitalnom dobu. Sigfox može uvelike olakšati da se uz našu mrežu i tehnologiju te tvrtke i dalje razvijaju i drže korak s promjenama. Globalni doseg bez granica, bez roaminga, za sve i svakoga“, rekao je Crnički.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti