Italija kaznila Metu s gotovo 6 milijuna eura zbog kršenja zabrane oglašavanja kockanja

Meta je u Italiji kažnjena s 5,85 milijuna eura zbog kršenja zabrane oglašavanja kockanja.

Branimir Vorša | 24.12.2023. / 08:58

Meta
Meta (Foto: Afp)

Meta, matična tvrtka Facebooka i Instagrama, suočava se s velikom kaznom od 5,85 milijuna eura od talijanskog tijela za komunikacije, Agcoma. Spomenuta kazna proizlazi iz toga što je Meta prekršila talijnsku nacionalnu zabranu oglašavanja kockanja.

Talijanska istraga je otkrila prisutnost promotivnih sadržaja povezanih s kockanjem na 18 profila, uključujući njih pet na Instagramu i 13 na Facebooku, uz 32 sponzorirana sadržaja. Agcom je ustvrdio da je Meta prekršila članak 9. navedene uredbe, pružanjem platforme promotivnim sadržajima koji podržavaju online igre i klađenje s novčanim dobicima.

Talijanska zabrana oglašavanja kockanja, koja je na snazi od 2018. godine, obuhvaća sve medije, uključujući društvene mreže. Agcomova odluka da kazni Metu u skladu je s njihovom obvezom da provedu zabranu navedenu u zakonskom proglasu od 12. srpnja 2018. godine, poznatijem kao "Proglas o dostojanstvu".

Posljedice za Metu

Suprotno tome što je pasivni domaćin za sadržaj koji postavljaju korisnici, Agcom je tvrdio da je Meta aktivno pružala usluge oglašavanja, čime je tvrtka postala svjesna potencijalno nezakonite prirode sadržaja. Odluka je naglasila Metinu odgovornost za samo pet od 18 profila na Instagramu i Facebooku.

Nakon obavijesti o sporu, Meta je uklonila 11 od 18 prijavljenih profila/računa, u skladu s člankom 6. Uredbe o digitalnim uslugama (DSA). Regulatorna sankcija Agcoma uključuje obavijest i nalog za uklanjanje kojim se Meti nalaže da ukloni sadržaj koji krši autorska prava te obavijest i nalog za obustavu s naglaskom na sprječavanje sličnih kršenja u budućnosti.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti