Je li šef Xiaomija zaboravio na okladu iz 2013.? Mora platiti milijardu juana!

Još 2013. šef Xiaomija kladio se da će prihodi kompanije biti veći od prihoda Greeja – sada je jasno da je okladu izgubio i pitanje je hoće li platiti milijardu juana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2019. / 14:00

Lei Jun (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije šest godina na nacionalnoj kineskoj televiziji šef Xiaomija Lei Jun, kompanije koja je tada bila u velikom usponu, okladio se sa šeficom poznate kineske kompanije Gree Electric Appliances Dong Mingzhu kako će za pet godina njihovi prihodi biti veći od prihoda Greeja. Tada je šefici Greeja poručio da, ako se to dogodi, neka mu Dong plati jedan juan, na što mu je ona poručila "idemo se kladiti u milijardu" (omjer kune i juana je sličan, dakle riječ je o skoro milijardu kuna).

Lei Jun (Foto: AFP) Uspon kineskog Stevea Jobsa: Život mu je promijenila knjiga iz osamdesetih

Jesu li Jun i Mingzhu zaboravili na tu davnu okladu, nije poznato, no zato se novinari dobro sjećaju tko je što rekao na televiziji 2013. godine te su, nakon što je Gree objavio službene poslovne rezultate za 2018. godinu, podsjetili šefa Xiaomija i šeficu Greeja na njihov dogovor pred milijunskim auditorijem. Za 2018. godinu, dakle pet godina od oklade, Gree je ostvario prihode od 198 milijardi juana, što je 20-ak milijardi više u odnosu na cifru koju je prošle godine uprihodio Xiaomi.

Xiaomi nije uspio ispuniti očekivanja analitičara za prošlu godine te je cijena njihove dionice od izlaska na burzu u srpnju prošle godine pala za 30 posto. Iako je riječ o velikom iznosu, za Lei Juna, to ne bi trebao biti problem s obzirom na to da je "težak" više od 11 miliardi dolara, a nedavno je objavljeno da će od kompanije dobiti bonus od milijardu dolara koji je obećao donirati u humanitarne svrhe.

Lei Jun (Foto: AFP) To je bonus! Za dobro poslovanje dobit će skoro milijardu dolara – sve će donirati u humanitarne svrhe

Novinari Bloomberga upitali su za komentar glasnogovornike obiju kompanija, no in iz Xiaomija ni iz Greeja nisu htjeli govoriti o ovoj okladi pa će biti zanimljivo čuti što će o tome reći Lei Jun sljedeći put kada bude razgovarao s novinarima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti