Još jedna zemlja zabranila upotrebu popularne društvene mreže na službenim uređajima

Govoreći u britanskom parlamentu, Oliver Dowden objavio je kako će zabrana biti u primjeni odmah.

Hina/M.Č. | 16.03.2023. / 16:21

Pametni telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

Britanija je i službeno objavila zabranu korištenja TikToka na službenim mobitelima, čime slijedi druge zapadne zemlje koje su također zabranile tu aplikaciju koja dolazi s kineskog tržišta, objavila je PA Media.

Podsjetimo, TikTok je pod došao pod povećalo zbog straha da bi korisnički podaci iz aplikacije koja je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance mogli završiti u rukama kineske vlade i time narušiti zapadne sigurnosne interese.

TikTok Nove loše vijesti za TikTok: Zabranjen je na službenim telefonima vlade jedne europske države

Djevojčica s pametnim telefonom, ilustracija Hoće li SAD zabraniti jednu od najpopularnijih društvenih mreža?

Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost analizirao je, je li potrebno zabraniti korištenje TikToka na službenim mobitelima, dok su Sjedinjene Države, Kanada, Belgija i Europska komisija već zabranile korištenje ove aplikacije.

Kada je upitan o mogućoj zabrani TikToka, ministar sigurnosti Tom Tugendhat ranije je izjavio da je razumijevanje izazova koje ova aplikacije predstavlja "iznimno važno".

Društvene mreže i aplikacije prikupljaju i pohranjuju velike količine korisničkih podataka, među kojima su kontakti, korisnički sadrža i podaci o geolokacijama, što na službenim uređajima može biti veoma osjetljiv podatak, istaknuo je stariji član ministartva Oliver Dowden. Dodao je kako je TikTok posebno sumnjiv jer je njegov vlasnik kineska kompanija ByteDance.

TikTok je izjavio da je razočaran takvom zabranom. U objavi za medije istaknuli su kako je zabrana temeljena na krivom shvaćanju i pokretana širom geopolitičkom situacijom. Dodali su i kako poduzimaju dodatne korake kako bi zaštitili korisničke podatke britanskih korisnika.

Zanimljivo, nekoliko britanskih vladinih odjela ima vlastite TikTok račune u sklopu svoje komunikacije s javnošću. Državna tajnica za znanost, Michelle Donelan, još je jučer tvrdila kako je aplikacija sigurna za korištenje.

U smislu opće javnosti, to je u potpunosti slobodan i osoban izbor, ali zato što imamo najače zakone na svijetu koji štite podatke, uvjereni smo da javnost može nastaviti koristiti TikTok, rekla je u parlamentu.

Za sad nije poznato što će se dogoditi s tim službenim TikTok računima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti