Od garaže do Bugattija: Pogledajte kako su izgledali počeci poslovnog puta Mate Rimca - "Tada nismo mogli zamisliti ovo što sada objavljujemo"

Preuzimanjem Bugattija Mate Rimac postao je vijest u vodećim svjetskim medijima. Podsjetit ćemo vas stoga kako su izgledali njegovi počeci u garaži, ali i zašto stručnjaci smatraju da je ovim poslovnim dogovorom Rimac u ruke dobio vrući krumpir.

Dnevnik Nove TV | 06.07.2021. / 20:29

Galerija

Mate Rimac krenuo je u zagrebačkoj garaži, u kojoj nam je prije 11 godina pokazivao svoj sportski električni automobil. Desetljeće poslije Porsche i Rimac su partneri, a Rimac je snage udružio i s Bugattijem.

Rimac Automobili su prije 12 godina bili jedan čovjek u garaži. Tada nismo mogli zamisliti ovo što danas objavljujemo, da se spajamo s Bugattijem, rekao je Rimac.

Na čelu te suradnje je Mate Rimac, a sjedište je u Hrvatskoj. Rimac će biti većinski dioničar s udjelom od 55 posto.

To je odlično za hrvatsku ekonomiju. Simbolično značenje je ogromno jer time pokazuje da je i velika industrija zainteresirana za hrvatsko društvo, govori ekonomski analitičar Damir Novotny.

Svoje simpatije ne krije ni Vlada

Zato svoje simpatije prema Rimcu ne krije ni Vlada. Njegov električni bicikl poklonili su kineskom premijeru.

Možete prijeći 100 kilometara. Pokazuje da i mi radimo na unaprjeđenju tehnologije, rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijer i ministri obilazili su i pogone tvrtke i uvrstili su ju među dva hrvatska prioriteta u Planu oporavka. Od Europske unije očekuje se sufinanciranje od čak 200 milijuna eura.

Ministar gospodarstva u maloj, otvorenoj ekonomiji poput Hrvatske može samo skinuti kapu do poda i čestitati svemu onome što se na razini Rimac Automobila događalo proteklo vrijeme i učiniti sve da država smanji ograničenja koja postoje, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

S Bugattijem u ruke dobio vrući krumpir

U poslu im pomaže i Grad Sveta Nedelja, i to s 200.000 četvornih metara na kojima će Rimac graditi kampus.

Mogu reći da mi je zaista drago, tim više što smo konačno dokazali da ne moraju samo strane firme kupovati hrvatske, nego da može biti i obrnuto - da hrvatska firma može lupiti stranu, pogotovo neku na tako dobrom glasu, rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Slika nije dostupna U Parizu se otvara pizzeria u kojoj će sve pizze pripremati roboti

Predstavljanje Drone Pilot Academyja na FOI-ju - 2 Pokrenuta prva akademija za pilote dronova namijenjena učenicima i studentima: "Približite nebo i priključite se novoj generaciji pilota"

Da je s preuzimanjem Bugattija Rimac preuzeo zahtjevan posao, smatra Majda Lojo, novinarka koja prati autoindustriju.

Činjenica jest da u svojoj 100-godišnjoj povijest Bugatti nikad nije bio profitabilan. Činjenica jest da je dobio vrući krumpir u ruke, ali je dobio i priznanje Volkswagena i Porschea, automobilskih giganata koji nisu znali što napraviti s tim brendom, a shvatili su da takav jedan klinac može od toga napraviti posao, rekla je Lojo.

U taj će se posao iz prve u četvrtak uvjeriti i predsjednica Europske komisije. Naime, Ursula von der Leyen obići će pogone Rimac Automobila, najizdašnijeg pojedinačnog projekta u hrvatskom planu oporavka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti