Kina jača kontrolu: Rade na novim smjernicama o ograničavanju korištenja pametnih uređaja kod djece

Nove predložene mjere mjere uključuju nadogradnju dječjeg načina rada kojim bi se pokrili pametni uređaji poput tableta i pametnih telefona, ali i same aplikacije u trgovinama aplikacija.

Martina Čizmić | 02.08.2023. / 15:00

Dijete za računalom (Foto: UNICEF)

Nakon što su kineske vlasti 2021. godine odlučile poduzeti drastične mjere ne bi li obuzdale sve rašireniju ovisnost o videoigrama, te su uvele ograničeno vrijeme koje djeca smiju provoditi pred ekranom računala, sad su krenuli u borbu i protiv pametnih uređaja. 

Točnije, Kinesko internetsko regulatorno tijelo predložilo je nove smjernice o ograničavanju korištenja pametnih uređaja i mobilnih aplikacija te pozvalo javnost da se o njima očituje. Uz to, iz kineska vlade, najavili su jačanje kontrole sadržaja na internetu kako bi, kako ističu, stvorili sigurnije internetsko okružje.

Slika nije dostupna Gdje ima želja, ima i način: Kineske vlasti ograničile igranje videoigara, gameri otkrili "rupe" u pravilima

Slika nije dostupna Kineskoj verziji TikToka mladi će moći pristupiti samo 40 minuta dnevno

Kineska uprava za kibernetički prostor objavila je da smjernicama žele ojačati zaštitu djece na internetu. Dodaju kako su prethodne inicijative "igrale aktivnu ulogu u pomaganju maloljetnicima u smanjenju ovisnosti o internetu".

Nove predložene mjere mjere uključuju nadogradnju dječjeg načina rada kojim bi se pokrili pametni uređaji poput tableta i pametnih telefona, ali i same aplikacije u trgovinama aplikacija. 

Smjernice zahtijevaju da se prebacivanje na način rada učini jednostavnim dopuštanjem korisnicima tri opcije za uključivanje kontrola: upit prilikom pokretanja uređaja, ikona na radnoj površini i poveznica u postavkama sustava.

Također moraju omogućiti roditeljima postavljanje različitih vremenskih ograničenja kako bi se ograničilo korištenje uređaja za djecu različite dobi. Kada se dosegne vremensko ograničenje dnevne upotrebe, trebale bi se automatski zatvoriti sve aktivne aplikacije osim onih koje su roditelji izuzeli, a te dopuštene aplikacije morale bi se automatski prebacivati na dječji način rada. 

Slika nije dostupna Novim pravilima Kina bi mogla uništiti šanse mladih gamera da postanu profesionalni esportaši

Slika nije dostupna Kina djeci ograničila videoigre na tri sata tjedno

Za prekidanje dječjeg načina rada na uređaju, roditelji moraju potvrditi svoj pristanak. 

Građani Kine sad imaju vremena do 2. rujna dati svoje opaske ili primjedbe na smjernice, prije no što te smjernice postanu važeće. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti