Kineskoj verziji TikToka mladi će moći pristupiti samo 40 minuta dnevno

Kinezi nastavljaju s prilično radikalnim potezima s kojima žele zaštititi mlade od problema koji im prijete kada previše vremena provode u online svjetovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2021. / 10:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kinezi ne misle stati s ograničenjima za mlade kada je u pitanju korištenje mobilnih uređaja. Prvo su udarili po videoigrama te mlađi od 18 godina sada mogu igrati igre samo tri sata - tjedno. Mnogi mladi, ali i oni stariji provode više od tri sata dnevno s mobitelom ili kontrolerom u rukama, no kako neka istraživanja pokazuju da previše vremena pred ekranima, osim kratkovidnosti, može uzrokovati i mentalne probleme, Kinezi su odlučili ograničiti to vrijeme za mlade.

Slika nije dostupna Novim pravilima Kina bi mogla uništiti šanse mladih gamera da postanu profesionalni esportaši

Također, kineska vlada nije previše sklona niti internetskim celebrityjima, odnosno influencerima te pogotovo upozoravaju na opasnosti za mlade koji su zaslijepljeni s popularnosti influencera koji im postaju poput božanstava. Influencere najviše prate na društvenim mrežama, a jedan od najpopularnijih mreža u posljednje vrijeme jest TikTok. Ova je mreža naročito popularna među mlađim korisnicima diljem svijeta pa tako i u Kini gdje ByteDance ima verziju drukčijeg imena - Douyin. Kineska verzija ove mreže sada je dobila poseban mod za mlade koji je namijenjen onima ispod 14 godina kojima će se vrijeme njena korištenja sada ograničiti. I to prilično.

Kako su objavili iz ByteDancea, mlađi od 14 godina neće moći koristiti njihovu aplikaciju između 6 ujutro i 10 navečer, a tijekom tih 16 sati moći će je koristiti samo 40 minuta.

Jack Ma Staju na kraj iskorištavanju tehnoloških kompanija: Zaposlenicima se krše radna prava, oni moraju imati pravo na odmor

Ovo nije jedina aplikacija u Kini koja ima tzv. mod za mlade. Sličan mod ima i popularna komunikacijska aplikacija WeChat koji, kada je aktiviran, ograničava mlađim korisnicima pristup nekim opcijama poput plaćanja, mogućnosti pronalaženja prijatelja u blizini itd.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti