Kina osniva novi državni fond i namjerava uložiti 40 milijardi dolara u proizvodnju čipova

Kina priprema novi investicijski državni fond koji bi trebao prikupiti oko 40 milijardi dolara za sektor proizvodnje poluvodiča, rekla su dva upućena izvora, i poduprijeti plan o samodostatnosti na području ključnih tehnologija.

Hina | 05.09.2023. / 12:30

Poluvodiči, ilustracija (Foto: Getty Images)

Novi fond trebao bi prikupiti 300 milijardi juana (41 milijardu dolara) i time nadmašiti prethodnike koji su osnovani 2014. i 2019. i po vladinim su izvješćima pribavili 138,7 milijardi odnosno 200 milijardi juana.

Proizvodnja čipova spadat će među glavna područja ulaganja, rekli su upućeni izvori, i vjerojatno će biti najveći u tročlanoj skupini koju je osnovao Kineski investicijski fond za sektor integriranih čipova, poznatiji u javnosti pod nazivom Veliki fond.

Treniranje AI Zahvaljujući AI-u udvostručili su prihode, a cijena dionice porasla im je 220 posto od početka godine

Predsjednik Xi Jinping dugo je naglašavao da Kina mora biti samodostatna u proizvodnji poluvodiča, što je postalo još važnije otkada je SAD značajno postrožio kontrolu izvoza, tvrdeći da bi Peking mogao upotrijebiti nove tehnologije za jačanje vojske.

Kineske vlasti odobrile su osnovanje novog fonda u proteklim mjesecima, rekla su dva izvora. Ministarstvo financija planira po navodima jednog izvora u fond uplatiti 60 milijardi juana, a ostali ulagači još su nepoznati.

Svi izvori odbili su otkriti identitet jer su razgovori povjerljivi. Državni ured za informiranje i fond industrije čipova nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju informaciju o osnivanju novog fonda.

Proces prikupljanja novca vjerojatno će potrajati mjesecima i nije jasno kada će fond biti pokrenut ni hoće li planovi biti izmijenjeni, rekla su dva izvora.

Umjetna inteligencija, ilustracija Njemačka planira uložiti gotovo milijardu eura u razvoj umjetne inteligencije

Ulagači u dva fonda koja je osnovao investicijski instrument industrije uključuju ministarstvo financija i bogate državne kompanije, poput China Development Bank Capitala, China National Tobacco Corporationa i China Telecoma, navodi Reuters. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti