Kinezi pomoću velikog drona stvaraju kišne i snježne oblake

Provedena kineska meteorološka studija pomaže olakšati istraživanje mehanizma padalina u oblaku.

Branimir Vorša | 03.10.2022. / 09:24

Kineski dron Wing Loong
Kineski dron Wing Loong (Foto: Afp)

Kinezi su nedavno izveli operaciju "zasijavanja" oblaka na visoravni Qinghai-Tibet, prema podacima Kineske korporacije za zrakoplovnu industriju (AVIC), vodećeg proizvođača zrakoplova u Kini. Napravili su to koristeći veliku civilnu bespilotnu letjelicu Wing Loong-2H domaće proizvodnje.

Slika nije dostupna Čuli ste za kišni ples? U UAE planiraju koristiti "kišne dronove" za umjetno izazivanje kiše

Spomenuti kineski civilni dron otkrio je oborinske oblake i uspješno proveo umjetno pojačavanje oborina i snijega iznad lanca Aemye Ma-chhen u regiji Sanjiangyuan. Wing Loong-2H uspio je to učiniti pomoću instaliranog katalizatora za pojačavanje oborina, pojasnili su iz AVIC-a.

Dron je također nosio i uređaj za detekciju oborinskih oblaka, radi promatranja i pružanja podataka za studiju o karakteristikama i strukturi oborinskih oblaka na visoravni Qinghai-Tibet te učinaka povećanja oborina.

Provedena kineska meteorološka studija pomaže olakšati istraživanje mehanizma padalina u oblaku i povezanih tehnologija. Operacija je trajala oko pet sati, a kineski znanstvenici procjenjuju da su pojačane oborine zahvatile područje veličine do 15.000 kvadratnih kilometara, priopćio je AVIC.

Cilj kineske studije bio je povećati snježne padaline i pokrivenost ledom u tipičnim ledenjačkim područjima na visoravni Qinghai-Tibet. Zamišljena je kako bi pomogla poboljšati sposobnost zasijavanja oblaka na navedenoj visoravni, što je od velike važnosti za održavanje života i poljoprivredne proizvodnje tamo, kao i za istraživanje načina za suočavanje s klimatskim promjenama.

Slika nije dostupna Kinezi su osigurali savršene vremenske uvjete za političku proslavu izazivanjem umjetne kiše

Kinezi u budućnosti namjeravaju potaknuti izgradnju opsežnog sustava meteorološkog promatranja iz zraka temeljenog na bespilotnim letjelicama radi ekološke zaštite te visoravni.

Izvor: CGTN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti