Kreće izgradnja jedinstvenog projekta u Europi: Novska postaje Centar gaming industrije

Gaming industrija Hrvatske bilježi rast prihoda, rast dobiti, rast broja zaposlenih, ali i rast brojke onih koji se ovoj najbrže rastućoj gospodarskoj grani žele pridružiti.

Martina Čizmić | 04.06.2024. / 16:48

Potpisivanje ugovora za novi Centar gaming industrije u Novskoj (Foto: Tomislav Koran)

Hrvatska dobiva Centar gaming industrije vrijedan više od 26 milijuna eura u Novskoj. Potpisivanjem ugovora o financiranju prve faze projekta i službeno se kreće u realizaciju ovog velikog projekta. 

Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora SMŽ Andreja Šeperac, koja se zahvalila svima koji su doprinijeli potpisu ovog ugovora, kao i svima koji su omogućili da Centar gaming industrije bude najveći projekt ikad u Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je važnost ovog projekta za budući razvoj nacionalnog gospodarstva te istaknuo njegove dugoročne koristi.

Prilagodbom novih trendova, novih razvojnih smjerova, Novska i Sisačko-moslavačka županija profilirali su se kao centri za gaming industriju. U srednje škole uveden je smjer tehničar za razvoj videoigara, Inina zgrada u Novskoj adaptirana je u učenički dom u kojem borave učenici iz svih dijelove Hrvatske, a u Sisku se radi i na Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole. Radite na partnerstvima s fakultetima i cjelokupno doprinosite razvoju akademske zajednice. Nema sumnje da projekt Centar gaming industrije neće biti jedinstven. Privući će takav priljev mladih, da ćemo se iznenaditi što je sve pokrenuto iz poduzetničkog inkubatora u Novskoj. Kao Vlada u proteklom razdoblju, za ovaj projekt napravili smo veće iskorake nego igdje drugdje s obzirom da je ova županija bila na udaru brojnih nezgoda. Regionalna karta za Sisačko-moslavačku županiju je promijenjena. Cijelo područje ima najbolje uvjete za ulagače. I s projektima poput ovog, nema bojaznosti za Sisačko-moslavačku županiju, istaknuo je Plenković.

Kako je istaknuto na potpisivanju, gaming industrija Hrvatske bilježi rast prihoda, rast dobiti, rast broja zaposlenih, ali i rast brojke onih koji se ovoj najbrže rastućoj gospodarskoj grani žele pridružiti. Upravo je zato osmišljen projekt Centra gaming industrije, svojevrsni kampus, nastavak uspješnog gaming inkubatora PISMO powered by A1 koji će se prostirati na gotovo 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska.

Ako neki projekt može uistinu označiti početak jedne nove razvojne ere u fazi razvoja i Novske i Sisačko-moslavačke županije, onda je to ovaj strateški projekt Vlade Republike Hrvatske - izgradnja Centra gaming industrije u Novskoj. Prvi je to projekt koji se financira iz Fonda za pravednu tranziciju. Jedinstven, jer na karti Europe nema sličnih i to je uistinu hvale vrijedno za sve koji su dio ovog projekta. Za cilj ima transformaciju prema novim industrijama, podržavajući razvoj novih tehnologiju, novih radnih mjesta te povećanju konkurentnost za cijelu Hrvatsku, poručio je Erlić.

Centar gaming industrije, prvi takav u Europi, uključuje inkubator i akcelerator gaming industrije, infrastrukturu za sveučilišne studijske programe u području gaming industrije te sve pripadajuće studentske i sportske sadržaje, a projekt započinje upravo izgradnjom infrastrukture i uspostavom studijskih programa, studentskog doma sa 201 ležajem kao i niza sportskih sadržaja poput bazena, sportske dvorane, ali i sportskih igrališta na otvorenom, energane i prometnice.

Realizacija gaming kampusa je iznimno važan projekt kako za Novsku, tako i za Sisačko-moslavačku županiju. Primarno je usvajanje znanja najvažnije, s obzirom da prva faza izgradnje gaming kampusa podrazumijeva upravo izgradnju zgrade fakulteta, studenskog doma te popratnih sportsko rekreacijskih sadržaja. Očekujmo dolazak mladih ljudi, obitelji i tvrtki, koji će razvijati svoje osobne i poslovne kompetencije. Sigurni smo da će u Novskoj pronaći posao te dom, s obzirom da već trenutno djelovanje i uspjesi Poduzetničkog inkubatora PISMO to i nagovještavaju, naglasio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Podsjećamo, nositelj projekta „Centar gaming industrije“ je Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, uz partnere Sisačko-moslavačku županiju, Razvojnu agenciju SIMORA i Grad Novsku. Ovaj projekt predstavlja ključnu inicijativu za gospodarski rast i razvoj regije, otvarajući nove mogućnosti za obrazovanje, zapošljavanje i inovacije u gaming industriji te značajno doprinoseći konkurentnosti i atraktivnosti Hrvatske na globalnoj tehnološkoj sceni.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti