Može li Facebook s novom aplikacijom Rooms, zamijeniti zastarjele forume?

Ako možda niste još čuli, u narednim danima ćete vjerojatno čitati o novoj aplikaciji Rooms, koja je izašla iz Facebooka, a koja služi za komunikaciju putem mobilne platforme.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 24.10.2014. / 08:03

Može li Facebook s novom aplikacijom Rooms, zamijeniti zastarjele forume?

Ako možda niste još čuli, u narednim danima ćete vjerojatno čitati o novoj aplikaciji Rooms, koja je izašla iz Facebooka, a koja služi za komunikaciju putem mobilne platforme.

Od kada su se pojavili forumi, isti još uvijek imaju istu formu, i još su uvijek relativno posjećeni, no unatoč Redditu i sličnim servisima, forumi polako jenjavaju, ne toliko brzo koliko bi većina nas htjela.

Više manje, čitanje foruma na mobitelu je katastrofa, no Facebookov kreativni odjel ima drugačiju viziju kako bi forum trebao izgledati, pa je tako lansirao aplikaciju Rooms koja radi upravo to, uz naravno neka ograničenja i drugačije mogućnosti.

Aplikacija je u suštini vrlo jednostavna, i treba vam doslovno pet minuta da shvatite na koji način radi, što je izuzetno dobro, no ona druga strana koja brine Facebook jest kako nagovoriti ljude da ju počnu koristiti. To naravno nikad nije lako, ali Facebook je uporan i strpljiv, a to je dokazao i sa svoje druge dvije eksperimentalne aplikacije Slingshot i Paper.

Rooms je zanimljiva aplikacija iz razloga što omogućuje ljudima da kreiraju teme, pozovu ljude gdje mogu razgovarati o određenim temama, za razliku od samog Facebooka gdje se može naći svašta, od toga tko je što jeo, tko je se s kim oženio, tko je izašao van, tko je dobio novi posao ili dijete, itd., većini nama nebitnih tema, no Rooms okuplja ljude istog mišljenja u jednu kategoriju, odnosno “Room”, što naravno uvelike olakšava komunikaciju.

Mogućnosti ima na pretek, no ne i previše. Primjerice, možete sami kreirati sobu, što sam već napravio za “Croatia”, nakon čega dobijete sliku s QR kodom koja služi kao pozivnica u sobu. Sve što trebate jest skenirati kod klikom na “Use invite” i unutra ste (slika se nalazi na kraju teksta).

Što se tiče moderiranja, Facebook kaže da će banati korisnike koji će širiti mržnju, golotinju, spam, prijetnje i ostale stvari koje štete normalnom tijeku razgovora. Također, moguće je postaviti dobnu granicu, no korisnike se neće provjeravati, već će morati samo potvrditi da su stariji od 18 godina.

Ono što je dobro kod ove aplikacije jest da ju možete koristiti putem pseudonima ili vaših stvarnih imena, isto kao i na forumu, što će možda više potaknuti ljude da se uključe u rasprave.

Facebook Rooms ima potencijal zaživjeti na različite načine, a pokretači kažu kako je najbolja stvar ove aplikacija ta da će najbolje “sobe” biti one kojih se nisu ni oni sjetili.

Facebook Rooms je besplatan za preuzimanje i možete ga preuzeti trenutno samo za iOS platformu i to ukoliko imate US ili UK račun na iTunesima!

Ukoliko se želite uključiti u raspravu o Hrvatskoj, napravio sam posebnu grupu pa tako možete isprobati kako radi ova aplikacija, i naravno priključiti se razgovoru!

 

Može li Facebook s novom aplikacijom Rooms, zamijeniti zastarjele forume?

Foto Facebook

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti