Musk i NASA pripremaju novu misiju na Međunarodnu svemirsku postaju

Za malo više od mjesec dana iz SAD-a lansirat će se nova raketa SpaceX-a s ljudskom posadom u kapsuli Crew dragon. I ovog puta cilj će biti ISS.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2020. / 13:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk i SpaceX nedavno su ušli u povijest kada je njihova svemirska kapsula Crew Dragon astronaute prevezla na Međunarodnu svemirsku postaju. Svemirska kompanija i aeronautička agencija već se pripremaju za drugi takav let - novi je let prvotno bio planiran za ISS 23. listopada, no taj je datum pomaknut za 31. listopada. U rano jutro Noći vještica SpaceX-ova raketa Falcon 9 ponijeti će kapsulu Crew Dragon u kojoj će biti četiri astronauta (Michael Hopkins, Victor Glover, Soichi Noguchi i jedina ženska predstavnica misije Shannon Walker) prema svemirskoj postaji na koju bi trebali pristati 1. studenog oko 5 ujutro.

Slika nije dostupna Sretnim povratkom astronauta na Zemlju, završena povijesna misija SpaceX-a i NASA-e: "Ulazimo u novu eru letova u svemir"

Prije nego su poletjeli sa SpaceX-ovom letjelicom, Amerikanci su godinama plaćali za letove u ruskom Soyuzu, raketi s kojom su svi astronauti letjeli na Međunarodnu svemirsku postaju. Upravo u činjenici što danas NASA za transport svojih astronauta ne mora koristiti ruske letjelice, već može poletjeti sa svoga tla u raketi made in USA najveća je vrijednost letova sa SpaceX-om. Osim s Muskovom kompanijom, NASA ima ugovor i s Boeingom s čijom kapsulom Starliner također namjeravaju svoje astronaute slati u svemir.

Inače, druga misija sa SpaceX-om prvotno je zakazana za 23. listopada, no kako će tih dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji biti prilično prometno, odlučili su se za odgodu. Naime, 14. listopada na ISS s ruskim Soyuzom stiže nova grupa astronauta, dok se s istom letjelicom 21. listopada na Zemlju vraćaju astronauti koji su dotad bili na ISS-u.

Slika nije dostupna Kako izgleda povratak iz svemira na Zemlju? "Čula se tutnjava, ali ne kao stroj, nego kao životinja"

NASA je, dakle, samo dva dana nakon toga planirala novi let na ISS, no kao bi svi uključeni u svemirske misije “uhvatili malo zraka” te kako bi dobili na vremenu za rješavanje “potencijalnih izazova”, odlučili su se novu misiju pomaknuti za osam dana.

Izvor: CBS News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti