Najbolji poklon za praznike: Sony objavio kad stiže PlayStation 5!

U novoj generaciji Sonyjeve konzole svi zaljubljenici u PlayStation moći će uživati tijekom zimskih praznika, no ne ove, već sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2019. / 08:46

PlayStation (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dosad smo saznali brojne službene informacije o novoj generaciji PlayStationa, no neki od najvažnijih detalja o nadolazećoj plejki ostali su nepoznanica – sve do ovog tjedna. Jučer smo tako napokon saznali ime novog PS-a te, kako nije teško pretpostaviti, na tržištu će se pojaviti kao PlayStation 5. Cijenu nove konzole još nismo saznali, no ono što nam je napokon poznato jest kada će se pojaviti u prodaji – krajem sljedeće godine uoči zimskih praznika te ne sumnjamo da će biti jedan od najpoželjnijih poklona ispod bora za milijune gamera diljem svijeta.

PlayStation (Foto: AFP) PlayStation 4 na putu da obori rekord i postane najprodavanija konzola u povijesti

Uz već poznate opcije koje će nam donijeti PS 5 poput brzog SSD-a koji bi trebao značajno poboljšati, tj. ubrzati iskustvo igranja, podršku za 8K rezoluciju te treću generaciju AMD-ovih Ryzen procesora, iz Sonyja su najavili i podršku za tehnologiju ray tracing te novitete vezane uz kontrolere koji bi trebali omogućiti još bolji osjećaj "uranjanja" u same igre. Kako je na službenom blogu PlayStation opisao Jim Ryan, predsjednik i CEO Sonyja, novi kontroleri dolaze s dvije velike inovacije koje će u potpunosti promijeniti upravljanje i osjet dodira na uređajima za kontrolu igara na PS petici.

Prva promjena odnosi se na primjenu tehnologije haptičkog odaziva putem kojeg vibracija imitira fizički dodir, koja će zamijeniti dosadašnju tehnologiju koja se primjenjivala u kontrolerima. Novinar Wireda koji je isprobao tehnologiju smatra je impresivnom te kaže da omogućuje "uranjajuće taktilno iskustvo" zahvaljujući kojem se može razlikovati osjećaj kretanja po blatu, pijesku ili ledu. Nakon skoka u vodu osjeti se osjećaj otpora vode i slično.

Druga inovacija odnosi se na prilagodljive tipke (L2/R2) na kojima developeri mogu programirati stupanj otpora – npr. ako ih koristite za upravljanje virtualnim lukom i strijelom, što više natežete luk, osjetit ćete veći otpor tipki.

PlayStation (Foto: AFP) Zbog trgovinskog rata poskupjet će PlayStation i Xbox?

Te dvije inovacije trebali bi pružiti potpuno novo i moćno iskustvo koje na puno aktivniji i atraktivniji način simulira akcije u igrama. Trenutačno možemo samo zamisliti kako će izgledati upravljanje s igrama korištenjem novih kontrolera, no za malo više od godinu dana to ćemo moći i isprobati na samoj konzoli.

S obzirom na to da je ostalo još dosta vremena do početka prodaje PlayStationa 5, tijekom sljedećih godinu dana očekujemo nove glasine, kao i službene informacije oko nove generacije plejke za koju se čini da bi mogla oduševiti sve ljubitelje Sonyjevih konzola i videoigara.

Izvor: PlayStation blog
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti