Zbog trgovinskog rata poskupjet će PlayStation i Xbox?

Uskoro stižu nove verzije PlayStationa i Xboxa, koje bi zbog Trumpovih carina mogle biti skuplje u odnosu na planirane cijene, ali mogli bi poskupjeti i aktualni modeli tih konzola.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.05.2019. / 08:14

PlayStation (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Proizvodni ciklus aktualnih modela PlayStationa i Xboxa polako se bliži kraju i pažnja gamera i cijele industrije usmjerena je prema sljedećoj godini, kada očekujemo predstavljanje nove generacije igraćih konzola. U Sonyju su već objavili neke detalje vezane za PS 5, a najvažniji noviteti odnose se na brzi SSD zahvaljujući kojem će učitavanje igara biti mnogo brže te podršku za 8K i za igre napravljene za PS 4. Microsoft također već neko vrijeme radi na novom Xboxu, a iako iz Microsofta nema službenih informacija kao i iz Sonyja, glasine koje kruže gamerskom industrijom govore da će to biti snažnija konzola od novog PlayStationa.

Xbox (Foto: Getty) Sljedeća godina bit će fantastična za sve gamere!

Također, u pripremi su i novi gamerski servisi za streaming koji bi trebali biti budućnost videoigara jer će omogućiti pristup igrama vrhunske grafike na brojnim uređajima, odnosno kako će se pokretati u oblaku, a ne lokalno, za igranje neće biti potreban snažan i skup hardver, već će se moći igrati i na telefonima, tabletima, prijenosnicima itd.

Informacija koja nam nije poznata vezana za te uređaje odnosi se na cijenu te na mreži možemo pročitati kako bi cijena nove generacije Xboxa i plejke mogla biti veća u odnosu na aktualnu generaciju. No kako prenose na TechSpotu, čini se kako će se i igraće konzole naći na udaru Trumpovih carina i trgovinskog rata dviju velesila, što nije dobra vijest za sve gamere. Naime, povećanje carina do 25 posto vjerojatno će se primijeniti i za konzole, što će značiti dodatno povećanje cijena nove generacije ovih uređaja, čija bi cijena, dakle, ionako trebala biti veća od trenutačnih modela. Povećanje cijena neće se odnositi samo na nadolazeće modele, već vjerojatno i na aktualnu generaciju konzola, tako da bi, umjesto očekivanog pojeftinjena s dolaskom novih modela, PS4 i Xbox One također mogli poskupjeti.

PlayStation (Foto: AFP) Napokon službene informacije o PlayStationu 5: Ovo su najveći noviteti!

Na udaru neće biti samo klasične gamerske konzole, već i općenito igre poput kartaških igara, igara na ploči, šaha, pikada, arkadnih strojeva itd. Na te su informacije reagirali iz ESA-e (Entertainment Software Agency) iz koje su upozorili kako će nove tarife čiji će rezultat biti povećanje cijena negativno utjecati na američku ekonomiju, brojne industrije te na same korisnike.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti