Najveći Dota 2 esport turnir privlači publiku i igrače nagradnim fondom od 24 milijuna dolara

Turistička zajednica Vancouvera predviđa da će posjetitelji ovaj tjedan u gradu ostaviti više od 8 milijuna dolara.

Filip Krizmanić | 16.08.2018. / 17:18

Dota 2 uvijek privlači mnogo pozornosti (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vancouver je ovaj tjedan domaćin najvećem ovogodišnjem Dota 2 turniru gdje će se 18 timova boriti za nagradni fond od 24 milijuna dolara.

Ovo je kao Super Bowl za gejmere, rekao je Peter Sanders, član kanadskog UBC eSports društva, o međunarodnom Dota 2 turniru koji se odigrava u Rogers Areni.

Posvuda ima fanova koji trče uokolo sa zastavama svojih država ili obučenih u majice svojih najdražih timova te nisu sramežljivi kada dođe do navijanja i podrške, kazao je Sanders.

Dota 2 je videoigra u kojoj dva tima od pet igrača nastoje obraniti svoju bazu i uništiti protivničku što zahtjeva mnogo strategije i planiranja, objašnjava Sanders. To čini Dotu 2 vrlo zahtjevnom igrom s mnogo rizika i uzbuđenja, a publika se bez problema može mjeriti s publikom na drugim, većim sportskim događajima.

U turniru će sudjelovati 18 timova raspoređenih u grupe, nakon čega dolazi do faze eliminacije. Svaki meč može trajati od 15 minuta pa do više od sat vremena.

Turistička zajednica Vancouvera predviđa da će posjetitelji ovaj tjedan u gradu ostaviti više od 8 milijuna dolara te se nadaju ovakve događaje organizirati i u budućnosti.

Kanada je ove godine uistinu širom otvorila vrata gejmerima i esportu. Osim što su domaćini ovom  turniru, ovaj mjesec je i najavljena gradnja prvog kanadskog esport stadiona  koji bi se trebao otvoriti 2019. godine u Richmondu.

Velika je stvar biti domaćin ovakvome turniru, kazao je Dal Yong Jin, stručnjak za esport i profesor na Sveučilištu Simon Fraser. Industrija videoigara prerasta čak i filmsku industriju kada govorimo o produkciji i konzumaciji.

Jin je također podsjetio na činjenicu da organizatori Olimpijskih igara 2024. ozbiljno pregovaraju o uključivanju esporta u olimpijske sportove. Azijske igre 2018. koje se ovaj vikend održavaju u Indoneziji su također ove godine po prvi puta uključile esport.

Vancouver i Kanada se moraju pripremiti za esport na Olimpijskim igrama, kazao je Jin. Za četiri godine esport će se smatrati regularnim sportom i ne smijemo to ignorirati.

Izvor: Vancouver Sun
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti