NASA-ini astronauti uskoro bi po prvi puta trebali poletjeti u raketi Elona Muska

Tijekom svibnja u kapsula Crew Dragon trebala bi ugostiti dva NASA-ina astronauta i odvesti ih na ISS.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2020. / 14:00

Spajanje Crew Dragon i ISS-a (Foto: SpaceX)

Već za dva mjeseca, NASA-ini astronauti trebali bi se zaputiti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji u raketi, tj. kapsuli SpaceX-a. Imamo posla, NASA ima posla, komentirala je ovaj tjedan predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell skorašnji put na ISS, dodavši kako ciljaju svibanj za lansiranje misije s ljudskom posadom, no još nisu sto posto sigurni hoće li sve biti spremno do tada.

Slika nije dostupna Houston, (opet) imamo svemirski brod: SpaceX uspješno proveo ključno testiranje Crew Dragon kapsule

Još u siječnju osnivač kompanije Elon Musk govorio je kako ciljaju na prvi let s ljudskom posadom za drugi ovogodišnji kvartal i čini se da bi se njegova najava mogla i ostvariti. Kada do toga i dođe, to će biti prva američka kompanija s kojom će NASA-ini astronauti poletjeti prema svemiru tijekom posljednjih desetak godina. Od 2011. i prekida programa Space Shuttle, NASA-ini astronauti na Međunarodnu svemirsku postaju putuju ruskim Soyuzom, što bi se uskoro, zahvaljujući raketi Falcon 9 i kapsuli Crew Dragon, trebalo promijeniti, podsjećaju na Cnetu.

Trajanje misije još nije u potpunosti utvrđeno te astronauti Bob Behnken i Doug Hurley prvo moraju proći dodatne treninge jer postoji mogućnost da će na postaji provesti više vremena u odnosu na prvotne planove. Iako još nije poznato hoće li do tada astronauti biti u potpunosti spremni, iz SpaceX-a kažu da oni žele biti spremni za svibanjsko polijetanje.

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) SpaceX šalje turiste na Međunarodnu svemirsku postaju: Znate li koliko stoji karta za put u svemir?

Osim astronauta, SpaceX na ISS i u svemir planira poslati i svemirske turiste – jedno mjesto već je rezervirano, a karta za put u svemir stoji oko 55 milijuna dolara. Astronauti ipak imaju prednost te su turistički letovi sa SpaceX-om planirani za sljedeću godinu.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti