NASA napravila prvi pravi korak u misiji povratka čovjeka na Mjesec: Lansiran satelit koji će testirati lunarnu orbitu za novu svemirsku postaju

Povratak čovjeka na Mjesec je i službeno krenuo lansiranjem NASA-inog CAPSTONE satelita u orbitu oko Zemljinog prirodnog satelita.

Branimir Vorša | 29.06.2022. / 09:33

Satelit CAPSTONE
Satelit CAPSTONE (Foto: NASA)

NASA je u utorak lansirala nanosatelit jedva veći od mikrovalne pećnice u svemir, što je zapravo u dio važne misije vraćanja čovjeka na Mjesec.

Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspješno je lansirana s istočnog novozelandskog poluotoka Mahia, a u NASA-i nisu krili oduševljenje uspješnim lansiranjem.

Imamo polijetanje!, poručili su iz NASA-e u priopćenju kratko nakon lansiranja, koje je Bradley Smith, NASA-in direktor usluga lansiranja, opisao kao apsolutno fantastično.

Fizijski sustav na Mjesecu, ilustracija NASA želi izgraditi nuklearne reaktore na Mjesecu: "Projekt je vrlo ostvariv"

Ovaj nevjerojatan tim upravo je poslao CAPSTONE na balističku putanju u lunarnu orbitu, rekao je Smith.

Ako sve prođe prema planu, za četiri mjeseca CAPSTONE će biti u poziciji započeti inovativne "bliske pravolinijske orbite orbite" oko Mjeseca čija će putanja oblikom sličiti dasci za surfanje.

Težak otprilike koliko i prosječan kofer, taj satelit probno kreće u lunarnu orbitu, kojom bi s veremnom trebala ići i NASA-ina buduća svemirska postaja "Gateway", koja će putovati oko Mjeseca i služiti kao polazna točka za istraživanje Mjeseca.

Orbita prolazi unutar 1.600 kilometara od površine Mjeseca u svojoj najbližoj točki, prije nego što se katapultira na 70.000 kilometara u najdaljoj točki te orbite. Znanstvenici se nadaju i da će takva orbita biti super učinkovita, koristeći privlačenje Mjeseca i Zemlje kako bi se smanjila potrošnja goriva.

SLS raketa i svemirska letjelica Orion koji bi trebali odvesti astronaute na Mjesec Novi problemi na vidiku: NASA će (ponovno) morati odgoditi povratak ljudi na Mjesec?

U sklopu istog projekta, SAD na kraju planiraju poslati prvu ženu na Mjesec.

NASA također planira izgraditi Mjesečevu bazu i iskoristiti to iskustvo kao odskočnu dasku do leta s posadom na Mars.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti