Neposredno prije dolaska uragana Milton, Floridu su pogodila i tornada: Evo kako i zašto su se i oni pojavili

Tropskim olujama i uraganima u SAD-u često prije udara na kopno prethode i razorna tornada. Ta pojava nije rijetkost, no u posljednje vrijeme njihov broj neposredno prije udara razornih oluja je u značajnom porastu.

Branimir Vorša | 10.10.2024. / 09:11

Uragan Milton stigao na Floridu
Uragan Milton stigao na Floridu (Foto: Afp)

Uragan Milton pogodio je zapadnu obalu Floride, no i prije nego što je stigao izazvao je i dva velika tornada, što je dovelo do aktivnog praćenja pojave tornada u većem dijelu južne Floride.

Iako su tornada izazvana uraganima uobičajena, s više od 80 posto uragana na obali Meksičkog zaljeva koji ih proizvode, rijetko ih je vidjeti toliko jasno prije udara na kopno, kaže William Gallus s američkog Sveučilišta Iowa State. Već ih je iznenađujuće velik broj i izgledaju kao tornada iz Velike ravnice. Široki su, dodaje.

Kako nastaju tornada u uraganima?

Snimka uragana iz simulacije "Razina destrukcije je neopisiva": Mrežom se širi simulacija udara uragana na Tampu napravljena prije 4 godine

Tornada od uragana trebaju dva ključna elementa za formiranje: atmosfersku nestabilnost zbog topline i vlage te smicanje vjetra, što je razlika u brzini i smjeru vjetra na različitim nadmorskim visinama. Obično uragani iznad vode imaju slabo smicanje vjetra, jer ima malo trenja s morem. To je poput divovskog cilindra koji se okreće, tako da se vjetrovi ne razlikuju puno na različitim visinama, objašnjava Gallus.

Kako se uragani kreću kopnom, trenje usporava niže vjetrove i preusmjerava ih prema središtu oluje, intenzivirajući stvaranje tornada, posebno kada je zrak vruć i vlažan. U Miltonovom slučaju, pojasevi vjetra ispred oluje dosegli su kopno prije samog uragana, stvarajući smicanje vjetra i generirajući tornada.

Osim tornada, uragani donose rizike poput olujnog udara i obilne kiše, što povećava njihovu razornu moć. Tornada uzrokovana tropskim olujama uzrokuju značajnu štetu, a procjene sugeriraju da uzrokuju 3 do 10 posto smrtnih slučajeva povezanih s uraganima u SAD-u.

Uragan Milton snimljen sa ISS-a VIDEO Pogledajte snimku "najgore oluje u posljednjih 100 godina" s Međunarodne svemirske postaje

Gallus sugerira da bi tornada mogla postati češća kako klimatske promjene povećavaju atmosferske temperature, a to sugerira na temelju nedavne studije koju je proveo s kolegama i koja je pokazala porast broja tornada nastalih tijekom uragana Ivan, Katrina, Rita i Harvey. Čak i ako na kraju dobijete samo upola manje povećanje, to bi bio vrlo primjetan porast broja tornada, kaže on.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti