Noćas podignite pogled prema nebu i, ako budete imali sreće, uživajte u pravoj astronomskoj poslastici

Događaj treba gledati u jutarnjim satima, između ponoći i zore.

Hina | 03.01.2023. / 12:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U noći s 3. na 4. siječnja na nebu će biti pojačane meteorske aktivnosti zbog kojih će se stvoriti meteorska kiša. Vidljivost će biti uvjetovana vremenskim prilikama, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu, izjavili su u utorak iz Zvjezdarnice Zagreb.

Svake godine u ovo doba aktivni su meteori Kvadrantidi. Iako nisu među najaktivnijima kao što su Perzeidi i Geminidi, oni i dalje bilježe visoku aktivnost, što omogućuje gledanje meteorske kiše. Geminidi su bili aktivni u prosincu, a Perzeidi se očekuju u kolovozu.

Komet C/2022 E3 (ZTF) Povratak "starog" prijatelja: Uskoro će nas posjetiti komet koji su posljednji put vidjeli neandertalci, objavljeno i koliko će biti blizu

U idealnim uvjetima i tijekom najveće aktivnosti Kvadrantida može se vidjeti 120 meteora po satu, što podrazumijeva da je radijant meteorske kiše u razini zenita, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu, napomenuo je Ivan Romštajn iz zvjezdarnice u Zagrebu.

Radijant, vidljivo ishodište meteora, nalazi se blizu horizonta u blizini zviježđa Velikog medvjeda, uobičajeno ostavljaju žuti ili plavi trag na noćnom nebu.

Preporuka je otići što dalje izvan gradova, kako bi bila što veća tama te da bi se izbjeglo svjetlosno onečišćenje, što uvelike uvjetuje vidljivost meteora.

C-band Doppler meteorološki radar Po prvi put u povijesti, hrvatska obala pokrivena meteorološkim radarima: Svatko će moći vidjeti prijeti li kiša i kojem dijelu Jadrana

Bude li noćas oblačno vrijeme, nažalost, meteorska kiša neće biti vidljiva.

Kada putanja kometa siječe zemljinu stazu, na tom dijelu bude maksimum aktivnosti, što nam omogućuje vidljivost meteora na noćnom nebu.

Za Kvadrantide je izvorišno tijelo asteroid 2003 EH1, a njegova se staza djelomično siječe sa Zemljinom stazom, što omogućava da svjedočimo ovom astronomskom događaju.

Riječ je o malom tijelu kojemu treba pet i pol godina za jedan ophod oko sunca, a promjer mu je oko 2,5 do 3 km. Otkriven je 2003 godine.

Iako je matično tijelo klasificirano kao asteroid, on je zasigurno imao svoju kometsku prošlost, rekao je Romštajn.

Slika nije dostupna Jeste li ga vidjeli? Sjajan meteor osvijetlio noćno nebo iznad Hrvatske

Kada se komet istroši i izgubi svoje lako hlapljive materijale, onda se može klasificirati kao asteroid. Taj ranije izbačeni materijal kometa ostao je na stazi. Kada se zemlja najviše približi stazi, gdje je najgušći roj tih čestica, to rezultira meteorskom kišom.

Pojačana aktivnost Kvadrantida je od 28. prosinca do 12. siječnja, no 3. i 4. siječnja je najveća aktivnost, a u ostatku siječnja riječ je o sporadičnoj pojavi meteora. Vidljivost je moguća još i dan nakon toga.

Događaj treba gledati u jutarnjim satima, između ponoći i zore.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti