Nova knjiga otkriva oko čega su se sve sukobila dva najveća tehnološka titana

Elon Musk i Bill Gates sukobili su se oko filantropije, električnih kamiona i kolonizacije Marsa tijekom sastanka 2022., otkrivajući velike razlike između dvojice tehnoloških titana.

Branimir Vorša | 11.09.2023. / 17:03

Elon Musk i Bill Gates
Elon Musk i Bill Gates (Foto: Afp)

U nadolazećoj biografiji "Elon Musk", Waltera Isaacsona, svijet će dobiti uvid u susret tehnoloških mogula Elona Muska i Billa Gatesa početkom 2022. godine.

Njihov susret tada je obuhvatio rasprave o filantropiji, električnim kamionima, i kolonizacija Marsa, ističući razlike između dvojice tehnoloških vizionara.

Slika nije dostupna Gates kritizirao Muska: Poručio mu da je bolje da novac troši na cjepiva, umjesto na rakete s kojima želi osvojiti Mars

Sastanak i prijepor oko filantropije

Sastanak se dogodio kada je Elon Musk usmjerio 5,7 milijardi dolara u dobrotvorni fond kroz prodaju dionica za porezne svrhe. Teslinim dionicama trgovalo se u to vrijeme iznad 1000 dolara po dionici, što je Muska učinilo drugim najvećim američkim donatorom u 2021. godini, nakon Billa Gatesa.

Bill Gates, duboko uključen u filantropiju, vidio je ovo kao priliku za raspravu o klimatskim promjenama i altruizmu.

Kritika vezana za Teslu

Jedna značajna rasprava bila je usredotočena na izvedivost korištenja baterija za velike polukamione (Semi) i ulogu solarne energije u borbi protiv klimatskih promjena. Gates je izrazio skepticizam, dok je Musk branio svoja uvjerenja.

Tesla je u konačnici lansirala serijsku verziju električnog kamiona Tesla Semi u prosincu 2022. godine, a neki od proizvedenih Semijaa su kasnije opozvani.

Slika nije dostupna Na Twitteru osvanule poruke koje pokazuju kako je Musk brutalno "otpilio" Gatesa nakon što je ovaj priznao da ulaže protiv Tesle

Gates nije marsovski tip

Entuzijazam Elona Muska za kolonizaciju Marsa također je bio predmet sporenja, a Gates je izjavio: Ja nisam neki entuzijast za Mars, aludirajući na Muskovu nekonvencionalnu viziju.

Njihovo najspornije neslaganje kretalo se oko filantropije. Musk je sumnjao u njegov utjecaj, zalažući se za ulaganja u Teslu kao bolji način borbe protiv klimatskih promjena. Gates je uzvratio primjerima svojih značajnih filantropskih projekata.

Gates neoprostivi grijeh u Muskovim očima

Značajan trenutak dogodio se kada je Gates priznao da je "skratio" (shorting, odnosno ulaganje u pad vrijednosti) dionice Tesle, što je rezultiralo gubitkom od 1,5 milijardi dolara. Musk, poznat po tome što ne voli ljude koji to rade, bio je bijesan, otkrivajući njihove različite filozofije ulaganja.

Bill Gates Gates odgovorio Musku i 1000 potpisnika pisma za zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije: "To neće riješiti izazove. Zašto stati?"

Gates je branio svoju poziciju, objašnjavajući svoju okladu protiv Teslinih dionica kroz percipiranu preveliku ponudu. Musk je doveo u pitanje Gatesovu predanost klimatskim promjenama, a čak je upotrijebio meme kako bi ga kritizirao na svojem Twitter profilu.

Unatoč njihovim sukobima, Gates je priznao Muskov doprinos znanosti i inovacijama na kasnijoj večeri u Washingtonu. Možete osjećati što god želite o Elonovom ponašanju, ali ne postoji nitko u našem vremenu tko je učinio više da pomakne granice znanosti i inovacija nego od njega, rekao je Gates.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti