Nova pravila korištenja WhatsAppa stupaju na snagu za 5 dana, a one koji ih ne prihvate čeka iznenađenje

Nova pravila stupaju na snagu 15. svibnja, no iz WhatsAppa su odlučili korisnicima omogućiti "prijelazni period" u kojem mogu koristiti aplikaciju čak i ako nisu prihvatili nova pravila.

Martina Čizmić | 10.05.2021. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je u siječnju WhatsApp najavio da će uvesti nova pravila i zaprijetio korisnicima da ako ih ne prihvate, neće moći više koristiti tu aplikaciju, korisnici su se pobunili. Mnogi su odlučili pozdraviti se s WhatsAppom i prešli su na druge aplikacije za dopisivanje, a dio je odlučio pričekati i vidjeti što će biti.

Facebook, koji je vlasnik WhatsAppa, malo se povukao i odlučio odgoditi uvođenje novih pravila do 15. svibnja. No, kako se taj datum sve više približava, korisnici su ponovno počeli razmišljati o tome isplati li se nastaviti koristiti aplikaciju pod cijenu novih pravila.

Stoga su u WhatsAppu odlučili ublažiti svoj odnos prema korisnicima. Iako 15. svibnja nastupaju nova pravila, korisnici koji ih ne prihvate moći će nastaviti koristiti aplikaciju. Iz WhatsAppa su poručili kako će korisnicima dopustiti nastavak korištenja aplikacije, ali će ih "podsjećati" na to da su nova pravila stupila na snagu i da ih treba prihvatiti.

Nitko neće izgubiti pristup svom računu na WhatsAppu 15. svibnja zbog ovih ažuriranja pravila korištenja. Posljednjih nekoliko tjedana prikazivali smo obavijest u WhatsAppu koja daje više informacija o updateu. Nakon što smo svima dali dovoljno vremena da pregledaju nova pravila, nastavit ćemo podsjećati one koji ih nisu imali prilike pregledati i prihvatiti. Kad prođe još nekoliko tjedana, podsjetnik će postati uporan, stoji na WhatsAppovim stranicama.

Pojašnjavaju da će nakon toga funkcionalnost aplikacije postati ograničena dok korisnici ne prihvate nova pravila, ali i ističu kako se to neće dogoditi svima u isto vrijeme.

Nećete moći pristupiti svojim razgovorima, ali ćete se moći javiti na dolazne telefonske i videopozive. Ako imate uključene obavijesti, moći ćete kliknuti na njih kako biste pročitali ili odgovorili na poruku te uzvratili propušteni poziv. Nakon nekoliko tjedana ograničene funkcionalnosti više nećete moći prihvatiti dolazne pozive ili vidjeti obavijesti i WhatsApp će prestati primati poruke ili pozive na vašem telefonu, stoji u obavijesti.

Napominju kako neće brisati račune onima koji ne prihvate nova pravila, a funkcionalnost će se vratiti onog trenutka kad korisnik prihvati nova pravila.

Podsjetimo, iz Facebooka tvrde kako se nova pravila odnose prvenstveno na tvrtke koje koriste WhatsApp za komunikaciju s korisnicima i omogućit će im dijeljenje podataka s Facebookom.

Ažuriranje ne mijenja prakse razmjene podataka WhatsAppa s Facebookom i ne utječe na to kako ljudi privatno komuniciraju s prijateljima ili obitelji ma gdje bili u svijetu. WhatsApp ostaje duboko predan zaštiti privatnosti korisnika. O tim promjenama izravno komuniciramo s korisnicima preko WhatsAppa kako bismo imali vremena za pregled novih pravila tijekom sljedećih mjesec dana, odgovorili su u siječnju iz WhatsAppa za Novu TV prije no što su ipak odlučili odgoditi uvođenje novih pravila do 15. svibnja. 

Također, treba napomenuti kako su pravila za korisnike u EU-u (pa tako i u Hrvatskoj), nešto drugačija i daju im više kontrole nad njihovim podacima (zahvaljujući GDPR-u). 

Kako će korisnici reagirati ovaj put i hoće li prihvatiti pravila kako bi nastavili koristiti WhatsApp ili će se pozdraviti s tim kanalom komunikacije i potražiti neki novi, znat ćemo već ovog vikenda. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti