Nova Snapchatova značajka zabrinula roditelje i stručnjake za mentalno zdravlje, pa ju je Snapchat - isključio

Snapchat je reagirao na komentare i odlučio uvesti neke promjene u "prijateljski Sunčev sustav".

Martina Čizmić | 07.04.2024. / 09:41

Snapchat (Foto: Afp)

Otkako se pojavio, Snapchat je hit među tinejdžerima. Omogućio im je cijeli niz novih mogućnosti, ali ih i poticao da ostanu u kontaktu s drugim korisnicima dodijeljejućim im "vatrice" za najduže održavane razgovore.

No, neke su značajke na Snapchatu izazvale i kontroverze. Dovoljno je podsjetiti na Snapchatov AI, koji je predstavljen prošle godine, a koji baš i nije naišao na odobravanje roditelja.

Sad je Snapchat predstavio novu opciju koja je uzbunila roditelje i stručnjake za mentalno zdravlje. Naime, Snapchat je uveo Friend Solar System, odnosno "prijateljski sunčev sustav", koji korisnicima omogućuje da rangiraju svojih osam prijatelja, na temelju toga s kim najviše komuniciraju. Značajka oponaša planete u Sunčevom sustavu, a "najbliži prijatelji" prikazani su kao planeti najbliži Suncu.

I dok tinejdžeri misle da je to dobra ideja i masovno ju koriste, odrasli baš nemaju dobro mišljenje o tome. Matthew Johnson iz kandaske organizacije za digitalnu medijsku pismenost, Media Smarts, upozorava da je to još jedno u nizu gamificiranja interakcija. Novu Snapchatovu značajku nazvao je "alatom za uspoređivanje".

Stoga ne iznenađuje da neki stručnjaci specijalizirani za mentalno zdravlje, upozoravaju da bi takav alat mogao ne samo naštetiti mentalnom zdravlju tinejdžera već i uništiti prijateljstva jer bi se neki mogli osjećati izostavljeno.

Problem je što će Snapchat korisnicima pokazati kako stoje na ljestvici svojih prijatelja, a aplikacija će im reći i ako netko među njihovih prvih osam nije njih rangirao jednako visoko.

Stručnjaci upozoravaju kako bi to moglo utjecati na prijateljstva. Jer ako netko korisnika stavi visoko na popis svojih prijatelja, a onda otkrije da se na njihovom popisu ne nalazi ni među prvih osam, može se postaviti pitanje jesu li zaista prijatelji. A to bi moglo dodatno negativno djelovati na psihu pojedinaca.

Nakon što se u javnosti počelo pričati o utjecaju "prijateljskog Sunčevog sustava" i još nekoliko Snapchatovih značajki, oglasili su se i iz Snapa, tvrtke koja je vlasnik Snapchata. 

Tijekom prošlog tjedna slušali smo zabrinutosti o najboljim prijateljima, nizovima i značajkama Sunčevog sustava na Snapchatu. Iako je možda bilo nejasnoća oko načina rada značajki, ono što je nedvojbeno jasno je da postoji zabrinutost oko utjecaja koje te značajke imaju na dobrobit naše zajednice. Želimo objasniti kako te značajke funkcioniraju, zašto smo ih izgradili i što planiramo učiniti u budućnosti, objavili su na stranici Snapchata. 

Pojasnili su da je "Sunčev sustav" izborna značajka koju koristi 0,25 posto njihovih korisnika i koji su zadovoljni njome. No, jasno im je da bi rangiranje prijatelja moglo biti problematično. 

Dobili smo izrazito pozitivne povratne informacije od Snapchat+ pretplatnika koji koriste značajku Sunčevog sustava, ali razumijemo da iako je dobar osjećaj znati da ste s nekim blizak, može biti i loš osjećaj da niste toliko bliski prijatelju kakav bi želio biti. Čuli smo i razumijemo da Sunčev sustav može pogoršati taj osjećaj i to želimo izbjeći, dodaju iz Snapchata.

Stoga će isključiti ovu značajku, a pretplatnici koji ju žele koristiti morati će ju sami uključiti. 

Nadamo se da ovo postiže pravu ravnotežu između pružanja značajke koju žele mnogi koji je koriste i izbjegavanja uzrujavanja onih koji je ne žele koristiti. Također ćemo odvojiti vrijeme da dodatno procijenimo značajku i utvrdimo postoje li dodatni načini na koje je možemo poboljšati za našu zajednicu, dodaju. 

Ističu i kako je Snapchat osmišljen kako bi omogućio bliska prijateljstva, podržavao ih i slavio.

Nadamo se da su ove promjene korak u pravom smjeru i nastavit ćemo slušati povratne informacije naše zajednice dok budemo razvijali našu uslugu, završili su na kraju obavijest na službenoj stranici Snapchata. 

Izvor: CTvNews, Snapchat

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti