Nova terapija u riječkom KBC-u trebala bi pomoći najteže oboljelima: "Ovo će jako olakšati današnjim pacijentima"

Uz sve s čim se bore, onkološki pacijenti često trpe i perifernu neuropatiju – nuspojavu kemoterapije koja dovodi do oštećenja živaca, najčešće, u prstima. Time im je pogoršana kvaliteta života, a KBC Rijeka prva je bolnica koja je uvela terapiju koja bi pacijentima trebala olakšati.

DNEVNIK.hr | 01.06.2023. / 20:51

Galerija

Uz to i zatezanje, bol, smanjen osjet. Neki su ovo od simptoma periferne neuropatije - česte posljedice kod primjene kemoterapije za maligna oboljenja.

Skup simptoma koji se javljaju oštećenjem živčanih završetaka perifernih živaca, navodi Eleonora Cini Tešar, voditeljica tima za tumore dojke u KBC-u Rijeka u prilogu reporterke Lare Švigir.

Najčešće zahvaća prste ruku i nogu čiji se pokreti otežano kontroliraju, a prema nekim studijama javlja se kod 68 posto bolesnika.

Kako bi se prevenirala njezina pojava, KBC Rijeka onkološkim pacijentima nudi novu metodu - krioterapiju uz "hladne rukavice" i "hladne čarape".

Cilj je da se uz pomoć rukavica i čarapa, primjenom hladnoće suze krvne žile u ekstemitetima i time se smanjuje dotok kemoterapije u te završne dijelove ruku i nogu, objašnjava Jasna Marušić s Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Isprobali je pacijenti

Pa se očekuje i manji postotak pojave. Među prvima isprobala ju je Barbara Kukec Grigić, pacijentica koja boluje od karcinoma jajnika.

U pravo vrijeme je primjena ovih pomagala kod mene. Drago mi je da mogu biti ovdje i biti dio unaprijeđenja nas onkoloških pacijenata, navodi.

Miranda Zakarija se 2007. suočila s karcinomom dojke i podijelila je svoje iskustvo s neuropatijom.

Pacijenti na kemoterapiji, ilustracija Liječnici otkrili kako smanjiti rizik od povratka raka debelog crijeva za čak 28 posto

Trnjenje prstiju na rukama i nogama. Nemamo osjećaj, kad nešto uhvatimo jesmo li uhvatili kako treba. Jednostavno - prestrašeni smo. Sigurno da će ovo jako, jako olakšati današnjim pacijentima, rekla je.

Kao pacijent duboko vjerujem i u naše liječnike i u zdravstvenu zajednicu. Samo bih pozvala na preventivu jer time našim liječnicima možemo učiniti lakšim, navodi Sanja Hajdinjak iz Udruge NADA.

Može se koristiti više puta

I tumore glave, vrata te središnjeg zivčanog sustava. Set stoji oko 40 eura, a zbog sterilizacije i dezinfekcije - može se koristiti više puta. Pacijentima će uvelike poboljšati kvalitetu života.

Terapija se primjenjuje kod kemoterapije za najčešća maligna oboljenja - karcinom dojke, karcinom prostate, ginekološe tumore, navodi Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Personalizirano liječenje Dobra vijest za onkološke pacijente: "To vam je otprilike kao da na Grobnik dođe Formula 1"

Metoda se koristi i u razvijenim svjetskim onkološkim centrima, uz koje su u brojnim studijama potvrdile svoju učinkovitost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti