Novi misterij na tamnoj strani Mjeseca: NASA-in satelit snimio dva "ožiljka" na mjestu udara nepoznate rakete

Novootkriveni misterij leži u tome što mjesto udara ima dva kratera, odnosno par kratera, umjesto jednog, što je inače uobičajeno.

Branimir Vorša | 30.06.2022. / 15:25

Misteriozan par kratera na Mjesecu
Misteriozan par kratera na Mjesecu (Foto: NASA)

NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), robotska svemirska letjelica koja kruži oko Mjeseca za potrebe mapiranja tog Zemljinog prirodnog satelita, uočila je čudan par kratera na površini, za koje znanstvenici vjeruju da je uzrokovan udarom rakete. Fotografije međutim, podižu jednako puno pitanja koliko daju i odgovora, jer to izgleda drugačije od prijašnjih udara raketa na Mjesec.

Novootkriveni misterij leži u tome što mjesto udara ima dva kratera, odnosno par kratera, umjesto jednog, što je inače uobičajeno.

Fotografija LRO-a prikazuje maleni par novih ožiljaka unutar kratera Hertzprung, masivnog drevnog udarnog mjesta na takzvanoj tamnoj strani Mjeseca. Par novih udara, zajedno, široki su otprilike 27 metara u promjeru.

SLS raketa i svemirska letjelica Orion koji bi trebali odvesti astronaute na Mjesec Novi problemi na vidiku: NASA će (ponovno) morati odgoditi povratak ljudi na Mjesec?

Udarni krateri prvog stupnja rakete apsolutno nisu neviđeni, jer NASA ima slike tih udara iz misija Apolla 13, 14, 15 i 17 koji su na Mjesec pali u 70-im godinama proteklog stoljeća. Priroda ovog novog para kratera, jest ono čini ga zbunjujućim. Znanstvenici su prethodno uočili pogonski dio rakete na putu sudara s Mjesecom, ali njezin izvor nije bio poznat.v I nakon udara, nijedna država nije preuzela odgovornost za taj događaj.

NASA napominje na svojoj web stranici da priroda kratera može ukazivati ​​na to da je tijelo rakete imalo velike mase na svakom kraju, za razliku od tradicionalnih (i većih) mjesta udara koje su napravili pogonski dijelovi raketa iz Apollo misija, kojima je većina mase u podnožju (mjesto motora) i ostavlja samo jedan ožiljak od udarca. Iako je krater jedinstven i objasnio bi odakle dolazi ako je itko zapravo znao za raketu čudnih proporcija mase, NASA zapravo nije ponudila nikakva konkretnija objašnjenja.

Svemirski otpad je opći problem koji muči cijeli svijet, a i sama Međunarodna svemirska postaja (ISS) rutinski mora izbjegavati odbačena tijela raketa.

Slika nije dostupna Servere u svemir šalju za 2 godine: Startup želi podatke pohranjivati na - Mjesecu

Zabrinutost raste, obzirom da se sateliti razmnožavaju u niskoj orbiti Zemlje, da bi čovječanstvo moglo slučajno izazvati Kesslerov sindrom, zarobljavajući samo sebe u olupinama vlastitih satelita.

Čak i uz navedenu stalnu zabrinutost oko svemirskog otpada, međutim, nepoznati udari su relativno rijetki na druga nebeska tijela, što cijelu ovu situaciju čini još čudnijom. Kako stvari trenutno stoje, ovo bi mogao dugo biti neriješen misterij.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti